Complicele lui Gelu Oltean în dosarul „Ayahuasca” a fost lăsat să plece, de sărbători, în Marea Britanie. Era „șamanul” fostului șef al DIPI (EXCLUSIV)
Thomas Lishman, arestat la jumătatea lunii decembrie a anului 2019 după ce procurorii DIICOT au probat că era unul dintre principalii complici ai fostului șef al DIPI, Gelu Oltean, acuzat de droguri de mare risc în dosarul „Ayahuasca”, a fost lăsat de judecători să plece acasă, în Marea Britanie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Bărbatul era un fel de șaman care îi învăța pe clienții lui Oltean și ai iubitei acestuia, Vanessa Youness, cum să mediteze după ce drogurile începeau să-și facă efectul și să le producă halucinații.
Fost ofițer în armata britanică, Thomas Ivor Mowbray Lishman a ajuns în arest la data de 15 decembrie 2019 după ce procurorii DIICOT au descoperit că acesta era implicat în afacerea cu droguri condusă de fostul șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Gelu Oltean. Ofițerul este acuzat că vindea ayahuasca, la un centru wellness condus de iubita lui, Vanessa Youness.
Pentru suma de 550 de euro pe ședință, clienții primeau ceai de ayahuasca, un drog originar din părurile amazoniene, folosit de șamanii locului în timpul ședințelor de meditație.
După ce substanța le intra în sânge și începeau să aibă halucinații, clienții lui Oltean erau învățați cum să mediteze pentru un efect maxim al narcoticelor de către Lishman, care își asuma, astfel, rolul de șaman.
Thomas Lishman, obligat să revină în România
Aflat în control judiciar, englezul a solicitat instanței Tribunalului Dâmbovița să-i permită să plece acasă, în Marea Britanie, în perioada 18 decebrie 2020 – 08 ianuarie 2021.
Cererea bărbatului a fost analizată în camera de consiliu iar judecătorii au foat de acord să-l lase să părăsească, temporar, teritoriul României, minuta fiind tradusă, pe statului, de un traducător autorizat de limbă engleză.
”Admite cererea formulată de către inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray, privind modificarea măsurii preventive a controlului judiciar, în sensul că încuviinţează părăsirea temporară a teritoriului României şi deplasarea acestuia în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, în perioada 18.12.2020-08.01.2021. Dispune traducerea de urgenţă a minutei şi a încheierii în limba engleză, urmând ca onorariul să fie achitat traducătorului de limbă engleză din fondurile Ministerului Justiţiei”, a decis instanța Tribunalului Dâmbovița, la data de 11 decembrie 2020.