Prima pagină » Actualitate » Condamnările din procesul RDS ar putea fi desființate după ce la dosar au apărut ”documente-fantomă”! Judecător: „Dacă s-ar dovedi adevărat, soluția va fi unică, neechivocă”

Condamnările din procesul RDS ar putea fi desființate după ce la dosar au apărut ”documente-fantomă”! Judecător: „Dacă s-ar dovedi adevărat, soluția va fi unică, neechivocă”

Condamnările din procesul RDS ar putea fi desființate după ce la dosar au apărut ”documente-fantomă”! Judecător: „Dacă s-ar dovedi adevărat, soluția va fi unică, neechivocă”
Mitică Dragomir foto: Ionuț Mureșan

Dosarul în care fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir a fost condamnat în 2019 la 4 ani de închisoare a ajuns într-un impas la Curtea de Apel București. Instanța a făcut o adresă la Tribunal pentru a verifica data la care la dosar au depuse documente, despre care avocații arată că nu ar fi fost puse în dezbaterea părților înainte de pronunțare.

Avocatul Valeriu Stoica, cel care reprezintă RDS&RCS în acest dosar, a declarat marți, în fața completului – format din jud. Valerica Voica (președinte) și jud. Carmen Alina Gohoreanu – că Tribunalul București ar fi pronunțat decizia de condamnare după ce ar fi primit un set de documente fără să le fie prezentate și părților.

„La prima instanță se află un set de documente înaintat după ieșirea în pronunțare și înainte de pronunțarea sentinței. Vă rog să stabiliți dacă e o eroare sau dacă este vorba despre înscrisuri avute în vedere de instanță, fără a fi puse în discuția părților”, a declarat în sala de judecată avocatul Valeriu Stoica.

Procurorul de ședință al DNA a declarat însă că nu știe despre ce document ar putea fi vorba. „Nu știu despre ce este vorba, dar până la termenul următor ne putem lămuri”, a spus procurorul de ședință al DNA. Șefa completului de judecată a dispus însă efectuarea unei adrese la Tribunalul București pentru a afla dacă cele susținute de avocați sunt adevărate.

„Curtea constată că acest motiv este unul prioritar. Dacă s-ar dovedi adevărat, soluția va fi unică, neechivocă”, a declarat președintele completului de judecată, jud. Valerica Voica.

Judecătoarea nu a dat mai multe detalii, pentru a nu se antepronunța. Potrivit jurisprudenței în materie penală, nerespectarea principiului contradictorialităţii atrage nulitatea hotărârii pronunţate. Cu alte cuvinte, dacă se dovedește că instanța de fond a pronunțat condamnările în acest dosar având în vedere acte care nu au fost dezbătute în sala de judecată, hotărârea de condamnare ar putea fi desființată.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 5 octombrie.

Condamnările din primă instanță

Pe data de 15 ianuarie 2019, Dumitru Dragomir şi Ioan Bendei au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la câte 4 ani de închisoare în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal. Decizia instanţei nu este definitivă.

Procurorii DNA îl acuză pe Dragomir, în acest dosar, că în 2009 a cerut 3,5 milioane de euro mită, din care a primit 3,1 milioane de euro sub forma unor contracte de publicitate la salonul de nunți pe care-l deținea prin intermediul unei firme. În schimb, el ar fi facilitat, în 2008, câștigarea contractului pentru drepturi TV ale Ligii 1 de către RCS/RDS. În aceeași cauză, este acuzat pentru dare de mită și spălare de bani Ioan Bendei, la data faptelor administrator al unei companii de televiziune prin cablu.

 

 

Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 ... vezi toate articolele

Citește și