Prima pagină » Actualitate » Condiția impusă de Austria pentru a accepta România în Schengen

Condiția impusă de Austria pentru a accepta România în Schengen

Condiția impusă de Austria pentru a accepta România în Schengen

Poate accepta Austria România în Spațiul Schengen? După ce țării noastre i s-a refuzat aderarea pe data de 8 decembrie, acum oficialii austrieci vin cu o nouă condiție. Aceștia spun că Austria va fi de acord cu aderarea României la Spațiul Schengen dacă numărul solicitanților de azil va scădea.

Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, spune într-un interviu acordat unei agenții de presă, că România va fi primită în spațiul Schengen dacă se vor respecta aceste condiții.

”Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment. ”, a spus Alexander Schallenberg într-un interviu pentru agenţia austriacă de presă APA, citează News.ro. 

Trebuie să existe o gestionare comună a frontierelor UE

De asemenea, ministrul de externe îl apără pe cancelarul federal Karl Nehammer, care a folosit termenul de ”turism de azil”. ”Cum altfel poţi să numeşti asta? Oamenii zburau la Belgrad sub pretexte false şi se foloseau de scutirea de vize acordată de Serbia pentru a fi apoi introduşi ilegal în UE. Este vorba de trafic de fiinţe umane şi de abuzul unui sistem care este conceput pentru a oferi protecţie persoanelor care au cu adevărat nevoie de ea”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte cererile ministrului pentru Europa, Karoline Edtstadler (ÖVP), şi ale cancelarului Nehammer de a ridica garduri la frontierele externe ale UE, Schallenberg susţine că ”ar exista o bază legală şi ar exista mijloace financiare pentru a face acest lucru”.

Ofialul crede că toate statele europene ar trebui să ”asume în mod colectiv” protecției frontierelor externe, cu toate că o ”politică externă și de frontieră comună” a fost respinsă de mai multe state atunci când spațiul Schengen a fost fondat fără controale la frontierele interne ale UE.

”Trebuie să existe o gestionare comună a frontierelor UE şi ar fi o soluţie logică să sprijinim statele de la graniţă, fie financiar, fie logistic, să ne asumăm acest lucru împreună”, a mai spus ministrul austriac de externe.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele