Nicolae Ciucă a fost votat, marți, în funcția de președinte al Senatului. Luni, premierul Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, după publicarea ordonanței privind salariile din Educație, iar președintele Klaus Iohannis a chemat la consultări partidele pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de premier și formarea unui nou Guvern.
UPDATE – Ex-premierul Nicolae Ciucă a fost votat președinte al Senatului României – 88 voturi ”pentru”, 16 ”împotrivă”.
”Doresc să vă mulțumesc pentru votul dumneavoastră de încredere și să vă asigur că vom continua să desfășurăm activitatea pentru îndeplinirea obiectivelor politice stabilite la nivelul Coaliției și la sprijinirea întregii activități guvernamentale”, a declarat Nicolae Ciucă în fața senatorilor prezenți.
Vă mulțumesc, doamna Președinte,
Vă mulțumesc pentru întreaga activitate pe care ați desfășurat-o la conducerea Senatului. Doresc să vă mulțumesc în primul rând pentru modul în care ați sprijinit activitatea Guvernului României începând de la momentul în care Senatul și-a intrat în mandat.
Pot să vorbesc despre ceea ce s-a întâmplat din 25 noiembrie 2021 până ieri. Îmi exprim recunoștința pentru tot ce a însemnat sprijinul Parlamentului pentru tot ce Guvernul a avut nevoie astfel încât să ducă mai departe și să îndeplinească obiective din programul de guvernare, program care a vizat nu doar partea de administrare și de gestionare de zi cu zi a țării, ci și obiectivele asumate atât prin finanțare de la bugetul de stat, cât și prin fondurile europene. Aici a presupus o activitate parlamentară pentru tot ce a însemnat adaptarea cadrului legislativ la programul de reforme al României.
Din acest moment, doresc să vă mulțumesc pentru votul dumneavoastră de încredere. Vă asigur că din această poziție, împreună cu dumneavoastră vom continua să desfășurăm activitatea pentru îndeplinirea obiectivelor politice stabilite la nivelul Coaliției și la sprijinirea întregii activități guvernamentale.
Avem proiecte care nu fac altceva decât să continue să modernizeze și să dezvolte România. Pentru asta trebuie să ne desfășurăm activitatea și să găsim soluțiile astfel încât să facilităm din punct de vedere al procesului legislativ tot ce înseamnă obiectivele acestui proiect de țară.
Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!
Marți – 13 iunie 2023, de la ora 09:30 – conducerea Senatului României se va întruni în ședință pentru alegerea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte al forului legislativ.
Conducerea Senatului este asigurată, acum, de Alina Gorghiu (PNL), iar premier interimar, până la instalarea noului Guvern al României, este ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Premierul Nicolae Ciucă a amânat de mai multe ori depunerea mandatului. Acest lucru era programat la finalul lunii mai, însă a fost amânat de mai multe ori, din cauza crizei din Educație.
„În urmă cu două săptămâni, am decis amânarea depunerii mandatului de prim-ministru, pentru că poziția responsabilă era să gestionăm cu prioritate criza din educație și să oferim cadrelor didactice soluțiile corecte pentru lipsa de resurse de care suferă de ani de zile. Dialogând și colaborând, am reușit să găsim acele măsuri care să acopere nevoile dascălilor, fără să destabilizăm bugetul. Astăzi, când acest conflict de muncă a fost încheiat și ne-am asigurat că parcursul educațional va continua, consider că sunt îndeplinite condițiile pentru a-mi depune mandatul de prim-ministru, respectându-ne astfel angajamentele din coaliție și cele luate în fața românilor”
La începutul ședinței de guvern de luni, Nicolae Ciucă a vorbit despre rezolvarea crizei din Educație și a făcut un scurt bilanț al mandatului său la conducerea Palatului Victoria.
„Coaliția de guvernare, guvernul pe care îl conduc, au asumat cu maximum de responsabilitate – responsabilitate pentru interesul public, responsabilitate pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație – și încă o dată subliniez, sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulți.
Nu vreau să dau vina pe o anume moștenire, dar adevărul acesta este: în atâția ani de zile s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, o serie întreagă de probleme care trebuie rezolvate și în deplină responsabilitate a liderilor coaliției, a Guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, cu reprezentanții profesorilor, cu reprezentanții părinților, cu reprezentanții elevilor, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și să asigurăm dascălilor și întregului sistem de educație, copiilor, părinților, soluția prin care să putem să încheiem anul școlar, să se deruleze Evaluarea Națională și, desigur, să se deruleze examenul de Bacalaureat. (…)
Doresc, de asemenea, să subliniez că în acest în acest tablou al finanțării, trebuie să amintim că nu doar partea salarială este cea care contează și contează și investițiile pe care le facem în învățământ. Sunt banii care sunt alocați pentru dezvoltarea infrastructurii din întreg sistemul de educație.
Am cuprins toate aceste elemente – și nu vreau să le repet acum – în noile legi ale educației. Doamna ministru le-a precizat de fiecare dată atunci când a avut ocazia și probabil că după ședința de guvern, în briefingul de presă, poate să reia toate aceste prevederi legale ce sunt cuprinse în legile educației pentru învățământul preuniversitar și universitar.
Și la toate acestea trebuie să subliniem alocarea de aproximativ 3,6 miliarde de euro, bani prin PNRR, care vin tocmai pentru a complementa efortul care se face de la nivelul bugetului de stat. Ca atare, în acest moment vom începe ședința de guvern, vom analiza și aproba toate aceste documente”, a spus Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern, ultima la care a participat în calitate de prim-ministru. (mai multe detalii AICI)