Conferința de SECURITATE de la Munchen. Bogdan Aurescu a arătat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina

Conferința de SECURITATE de la Munchen. Bogdan Aurescu a arătat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina
Bogdan Aurescu a arătat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina / Sursa FOTO: facebook.com/mae.romania
Publicat: 18/02/2023, 13:05
Actualizat: 18/02/2023, 13:11

Prezent la Conferința de Securitate de la Munchen, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat ameninţările grave de securitate din regiunea Mării Negre, generate de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Totodată, șeful diplomației române a vorbit și despre presiunea exercitată asupra statelor vecine, îndeosebi Republica Moldova, inclusiv prin mijloace hibride, de către Federația Rusă.

Aurescu, invitat la „The Battle for the Black Sea: Mapping the Center of Gravity for the Eastern Flank of NATO”

Bogdan Aurescu a participat vineri, în calitate de invitat special, la evenimentul dedicat provocărilor multidimensionale de securitate la Marea Neagră şi de pe Flancul Estic „The Battle for the Black Sea: Mapping the Center of Gravity for the Eastern Flank of NATO”. Evenimentul a fost organizat de think tank-ul românesc New Strategy Center (NSC), în cooperare cu think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA), în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen (MSC).

Discuţiile au evidenţiat importanţa Mării Negre ca punct central pe Flancul Estic al NATO.

Potrivit unui comunicat al MAE, în intervenţia sa, Aurescu a subliniat ameninţările grave de securitate din regiunea Mării Negre generate de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, precum şi presiunea exercitată asupra statelor vecine, îndeosebi Republica Moldova, inclusiv prin mijloace hibride.

Astfel, șeful diplomației de la București a arătat că războiul Rusiei contra Ucrainei este un război împotriva valorilor comunităţii democratice occidentale şi a parametrilor de bază ai arhitecturii de securitate euroatlantică, precum şi o încercare de recreare a sferei ruse de influenţă.

Ministrul de Externe a subliniat că aceste încercări şi respectiv viziune ale Kremlinului trebuie respinse şi contracarate cu fermitate. În acelaşi timp, sprijinul acordat Ucrainei pentru a câştiga războiul declanşat de Rusia este, de fapt, un sprijin pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi a fiecărui stat membru al acestuia, inclusiv România.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că răspunsul la aceste provocări la adresa securităţii euroatlantice a demonstrat soliditatea parteneriatului transatlantic care stă la baza Alianţei, în cadrul căreia regiunea Mării Negre este
de importanţă strategică, aşa cum a fost consacrat şi în Noul Concept Strategic al NATO adoptat la Summitul de la Madrid.

Ce propuneri a formulat Bogdan Aurescu

În acest sens, ministrul român a formulat o serie de propuneri. Astfel, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la Summitul de la Madrid, unele dintre acestea fiind prevăzute a fi puse în aplicare până la Summitul de la Vilnius, astfel încât să se poată trece la Apărarea Avansată preconizată în dezbaterile de la Madrid. Descurajarea eficientă a Rusiei se poate face doar printr-o apărare puternică”, punctează MAE.

De asemenea, ministrul român a subliniat că este necesară întărirea continuă a capacităţilor de descurajare şi apărare ale statelor aliate riverane Mării Negre. În context, el a evidenţiat importanţa asigurării siguranţei navigaţiei în Marea Neagră, precum şi a unei prezenţe persistente a navelor aliate.

Totodată, ministrul român de Externe a punctat nevoia de consolidare a parteneriatului transatlantic, punând accent pe necesitatea finalizării Strategiei SUA privind securitatea la Marea Neagră şi evocând contribuţia României pentru această strategie, pe care a transmis-o omologului american Antony Blinken cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti, din noiembrie 2022.

România, angajament ferm pentru cauza ucraineană

De asemenea, ministrul român a subliniat importanţa continuării sprijinului pentru Ucraina, în vederea consolidării capacităţii acestui stat de a-şi apăra integritatea teritorială, suveranitatea şi dreptul de a-şi alege în mod liber viitorul. Aurescu a amintit sprijinul multidimensional acordat de ţara noastră Ucrainei, inclusiv celor peste 3,5 milioane de refugiaţi care au trecut graniţele ţării noastre de la începutul războiului, şi facilitarea tranzitului a aproximativ 13 milioane de tone de cereale din Ucraina prin România.

Tot ca parte a setului de recomandări formulate în acest context, ministrul român a propus intensificarea sprijinului european şi euroatlantic pentru Republica Moldova şi Georgia, pentru întărirea capacităţilor lor de apărare şi a rezilienţei, în special în contextul amplificării ameninţărilor la adresa securităţii acestor state.

De asemenea, ministrul român a arătat că o regiune a Mării Negre stabilă şi sigură poate fi o punte de conectare a statelor din Caucaz şi Asia Centrală spre Europa, prin dezvoltarea rutelor de transport, comerciale, turistice şi de transport al resurselor energetice. „Pentru a valorifica acest potenţial, a subliniat că este necesară sprijinirea statelor din aceste zone pentru a-şi dezvolta propriile capacităţi economice şi de apărare, instituţii viabile şi să-şi consolideze rezilienţa. Astfel, ministrul român de externe a arătat că domeniile de cooperare evocate mai sus pot constitui o platformă pentru a proiecta o regiune a Mării Negre sigură, stabilă şi prosperă, care nu poate fi decât în interesul întregii comunităţi euroatlantice”, informează MAE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum se simte Adi Nartea la 6 ani de la extirparea tumorii?! Ce face cu...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Surpriza din servieta diplomat. Marele secret al lui Nicolae Ceaușescu
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Astrofizicienii au măsurat „dansul” electronilor în strălucirea stelelor neutronice care explodează