Conferința Smart Estate. Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management: „Suntem mai degrabă o națiune de proprietari decât de investitori” | VIDEO
This browser does not support the video element.
Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, a fost invitat în cadrul conferinței digitale „Smart Estate”, organizată de GÂNDUL.
El a vorbit, printre altele, despre evoluția pieței imobiliare în 2021.
„Eu o să vin cu abordarea investitorului de portofoliu și nu aș avea în vedere investitorii specializați pe real estate, cei care își permit să cumpere un portofoliu, ci mai degrabă pe investitorii persoane fizice care au diferite obiective de viață.
Întotdeauna investitorul de portofoliu trebuie să gândească pe termen lung. Ceea ce s-a întâmplat anul trecut sau ce se întâmplă acum devine mai puțin relevant la scara timpului, atunci când orizontul de timp investițional este mare”, spune Szilagyi.
De asemenea, acesta mai spune că românii au tendința să fie mai degrabă proprietari decât investitori în imobiliare, alegând de cele mai multe ori să cumpere active imobiliare pentru a locui în ele mai degrabă decât să le închirieze.
„Aș face referire la o analiză pe care am văzut-o în Raportul de Stabilitate Financiară publicat de Banca Națională și care arată că 75% din averea populației este investită în active imobiliare. Aici aș face un comentariu. Cred că suntem mai degrabă o națiune de proprietari decât de investitori, pentru că o bună parte din cei care sunt deținători de apartamente le folosesc pentru a locui în ele și nu neapărat din punct de vedere investițional, nu le cumpără pentru a genera un randament sau doar o mică parte din ei fac acest lucru”, mai spune el.
Răzvan Szilagyi: Trebuie să fim atenți la mai mulți factori când intrăm în piață
Șeful Raiffeisen Asset Management spune că investițiile în zona imobiliară sunt unele cu un randament mediu spre mare.
„Întotdeauna o să găsim randamente mari cu riscuri mari și randamente mai mici cu riscuri mai mici. Ar trebui să avem 10-15% din portofoliul nostru investit în active imobiliare. Iar asta aduce după sine cel puțin două discuții: faptul că dacă ne gândim să cumpărăm un activ care are o valoare de 100.000 de euro, dacă aș avea 10% pondere în portofoliu pe un activ imobiliar de 100.000 de euro, atunci înseamnă că portofoliul nostru ar trebui să fie de un milion de euro. Evident, cei care se încadrează aici sunt ceva mai puțini. Dar trebuie să avem un portofoliu mare pentru a avea această diversificare. Dacă ne mutăm în zona de randament, eu aș încadra investițiile imobiliare într-o zonă de randament mediu-crescut, evident cu randament mai mare decât fondurile curente și depozitele, dar și decât titlurile de stat. Din punct de vedere al comportamentului, ne poate influența o investiție în imobiliare prin faptul că avem acea chirie lunară și care ne confirmă lunar că este o investiție productivă”, spune Răzvan Szilagyi.
Mai mult, specialistul atrage atenția că persoanele care vor să investească în acest sector trebuie să fie foarte atenți, mai ales la riscul de preț.
„Este foarte semnificativ riscul de preț. Ca să îi spunem în limbaj popular riscul de «bulă imobiliară», trebuie să fim foarte atenți când intrăm în piață, deci când facem achiziția, pentru că este posibil să dureze mulți ani până când valoarea se recuperează. Aici pot da un exemplu nefericit, al celor care au cumpărat un apartament în 2007. E important și dacă finanțăm investiția prin credit bancar, pentru că asta aduce riscuri semnificative. Este un activ în care putem investi, dar cu foarte multă atenție, atât din punct de vedere al riscului, cât și din punct de vedere al lichidității.
Taxele sunt un aspect. Zona fiscală este mai degrabă favorabilă deținătorilor de active imobiliare, atât prin prisma impozitului pe proprietate, cât și din punct de vedere al impozitului pe venit. Impozitul pe chirii, după deducerea unor cheltuieli, este de 6% din venit, dar trebuie avut în vedere că în funcție de nivelul chiriei, este posibil să plătim și alte taxe”, mai spune Szilagyi.