Prima pagină » Actualitate » UPDATE | Congresul PNL. Florin Cîțu a câștigat alegerile. Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților – VIDEO-FOTO

UPDATE | Congresul PNL. Florin Cîțu a câștigat alegerile. Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților – VIDEO-FOTO

Congresul PNL pentru alegerea noului președinte al partidului are loc la Romexpo, sâmbătă. Aproximativ 5.000 de membri delegați din toată țara votează pentru alegerea lui Ludovic Orban sau Florin Cîțu la șefia Partidului Național Liberal.

UPDATE 18.50: Ludovic Orban l-a felicitat pe Florin Cîțu pentru câștigarea alegerilor din PNL și a anunțat că demisionează din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

”Mulțumesc celor aproape 1.900 de colegi care mi-au dat încrederea. Îl felicit pe Florin Cîțu pentru alegerea ca președinte al PNL. De-a lungul carieriei mele de 31 de ani, am apărat valorile liberale și am acționat pentru a pune în practică idealul valorilor liberale. Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile politice. Voi continua să acționez cum am făcut-o și până acum alături de colegii mei. Demisia mea din fruntea Camerei Deputaților va fi luni pe masa președintelui ales, Florin Cîțu”, a spus Ludovic Orban, după anunțarea rezultatului final al voturilor de la Congresul PNL.

UPDATE 18.30: Florin Cîțu a câștigat alegerile PNL și va fi noul președinte al partidului, după ce a obținuț cu aproape 1.000 de voturi mai mult decât contracandidatul său, Ludovic Orban. Florin Cîțu a fost votat de 2.878 de delegați PNL, în timp ce Ludovic Orban a primit voturile a 1.898 de membri ai partidului prezenți la congres.

„Trebuie să fiu sincer și să spun că nu mă surprinde alegerea dumneavoastră. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor. De azi, suntem un partid unit și vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic: PSD. Aceasta nu a fost doar o campanie, a fost o mișcare care începe cu PNL, care va schimba România în bine. Împreună, construim România liberală”, a declarat Florin Cîțu, după aflarea rezultatului.

UPDATE 18.20: Surse din PNL au declarat, pentru Gândul, că au fost numărate până acum 60% dintre voturi. La acest moment, scorul este în favoarea lui Florin Cîțu: 60-40 la sută.

Update: 16:33: Votul pentru alegerea președintelui PNL s-a încheiat și urmează numărătoarea voturilor.

Update: 15:52: Unul dntre participanți, în vârstă de 71 de ani, a vrut să-și facă selfie de pe scenă și a căzut de la înălțime. A fost transportat la spital cu fractură de braț.

Update: 15:30: Liberalii se îngrămădesc la vot și nu mai există norme de păstrare a distanței.

Update: 15:26: Premierul Florin Cîțu a votat în cadrul Consiliului unde este candidat pentru funcția de președinte al PNL.

Update: 15:13:  A început votul pentru noul președinte al PNL.

Theodor Stolojan: „Singurul vot valabil este prin încercuirea numărului, nimic altceva. Orice vot prin care se încercuiște numele, nu este valabil, potrivit regulilor pe care le avem în PNL.

Pe buletinul de vot pentru alegerea președintelui PNL, ordinea celor doi candidați este: Florin Vasile Cîțu, Ludovic Orban.

Update: 14:54: Theodor Stolojan a anunțat prezența la Congres: „Avem o prezență record, de 4.874 de delegați, care s-au înregistrat pentru acest congres”.

Update: 14.40: În urma discuțiilor apărute în spațiul public, președintele PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, a postat pe pagina lui de Facebook: ”Organizația Județeană PNL Constanța s-a comportat exemplar în această campanie electorală interna care a precedat congresul de astăzi. Eu și colegii mei am reușit să fim echidistanți, am respectat punct cu punct statutul partidului și am acordat șanse egale ambilor candidați.Tocmai de aceea consider că acuzația care mi se aduce este ridicolă și are ca scop demobilizarea celorlalte organizații și redirecționarea votului către un anume candidat.De ce sunt eu ținta? Pentru că am avut o poziție asumată și nu m-am ferit să spun lucruri care au deranjat”.

UPDATE 14:00 Au luat cuvântul și susținătorii lui Ludovic Orban: Ionel Dancă și Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, Siegfried Mureșan, Virgil Guran, Adrian Veștea.

Update: 13:30. A început discursul de moțiune al lui Ludovic Orban:

„Îi dezaprob pe care care au hudiduit şi îmi cer scuze în numele lor.

Problema mea astăzi este legată tocmai de ce a spus colegul şi prietenul meu Florin Cîţu, despre faptul că toate deciziile le va lua împreună cu dumneavoastră, ca şi cum eu nu aş fi consultat PNL.

Nu îmi amintesc să mă fi consultat domnul Cîţu când mi-a dat afară toţi consilierii de stat. Nu îmi aduc aminte să fi fost consultat un for al PNL înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală.

Realitatea este în momentul de faţă că suntem într-o ecuaţie aproape imposibilă. Atâta timp cât nişte parteneri care au fost cu noi în coaliţie s-au retras din coaliţie şi au spus că au o singură condiţie pentru a reveni în coaliţie, stau şi mă întreb cum vom îndeplini această condiţie.

Avem două variante strategice. Prima pe care o susţin este de a rămâne principalul partid de guvernare,  prin refacerea coaliţiei de guvernare.

Astăzi nu avem un premier sau un guvern cu care să nemândirm. Niciodată nu a existat vreun guvern sau vreun premier care să aibă o cotă de neîncredere atât de joasă.

În primul rând, un președinte PNL trebuie să fie un bun creștin, să aibă puterea de a ierta să fie empatic, să-și iubească semenii și să știe să țină un discurs.

Președintele trebuie să fie un lider, să aibă autoritatea celui care știe ce e de făcut”.

Update: 12: 55: Au început discursurile celor care îl susțin pe Florin Cîțu.

Emil Boc: „Mult a fost, puțin mai este. Să învățăm din lecția celor 1.000 de ani, cât Ardealul a trăit fără Țara Românească. Cele rele să se spele, cele bune să se adune. Trecutul nu-l putem schimba, dar viitorul este aici. Despre asta este vorba în democrație. Aici este civilizat să ne ascultăm.

De ce Florin Cîțu? Ce spune, face. A promis că nu a închis economia? Nu a închis-o. Deci este omul cuvântului dat și al cuvântului respectat.

Domnului Ludovic Orban îi mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru PNL în acești ani.

Alegerile trecute au dovedit însă că atât poate președintele Ludovic Orban.

Noi nu suntem partid de locul doi în politica românească”.

Rareș Bogdan: „Împreună trebuie să ducem aceste bătălii. Adversarii sunt în afara sălii, nu aici. Unitate!

Dragii mei, PNL înseamnă că toți cei de aici suntem împreună. Singurul primar liberal din București, Ciprian Ciucu, este cu noi.

Niciun premier nu a făcut ce a făcut Cîțu, a dat cu pumnul în masă în fața Ursulei von der leyen pentru ca România să primească cea mai mare alocare din PNRR pentru autostrăzi.

Noi nu suntem pesediși, PSD este dușmanul nostru.

Florin Cîțu președinte!”

Gheorghe Flutur: „Sper să ne descărcăm de energiile acumulate, pentru că avem multă treabă. Am intrat în echipa lui Florin Cîțu pentru a susține pragmatismul. Ce facem de luni dimineață? Vă cer o amnistie a vorbelor grele.

Trebuie să ne adunăm, să guvernăm. Trebuie să găsim soluții pentru scumpiri, pentru pandemie.

Haideți să trecem Carpații să legăm regiunile istorice”.

Update: 12.30: Florin Cîțu a început discursul de moțiune, huiduit. În timpul discursului lui Cîțu a intervenit Orban, care le-a cerut susținătorilor săi să nu-l mai huiduie pe premier.

„Cei care strigați demisia, înseamnă că vreți să vă dați jos propriul Guvern. Numai Dragnea făcea asta.

Am ajuns la momentul adevărului. Se alege liberalismul autentic. Dăm o lecție tuturor partidelor.

Eu sunt Florin, omul care nu a intrat de mult în politică, dar am muncit mult să ajung aici.

Vă spun cu emoție că toți sunteți echipa mea.

Sunt un liberal convins, mă voi bate pentru PNL, așa cum unii nu au știut să o facă. Voi lupta pentru refacerea coaliției de guvernare, dar niciodată nu voi permite ca PNL să fie îngenunchiat.

Vreau să fiți mândri că sunteți liberali. Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie PSD.

Antreprenorii sunt eroii în economie. În România liberală toți pornesc cu șanse egale.

Guvernarea este despre decizii, nu despre șantaj politic. 30 de ani s-au găsit numai scuze.

Noi, liberalii, și eu ca premier, am susținut toate propunerile colegilor. Am spus că ajunge, pentru că suntem liberali. Da, recunosc, eu nu mint, eu le spun românilor adevărul.

De fiecare dată am făcut bine, o spun cifrele oficiale.

Aceste alegeri sunt despre viitorul PNL și după 2024. Eu sunt cel mai mare inamic al PSD și sunt sigur că putem câștiga în 2024.

Ludovic Orban a avut un rol important pentru PNL, dar acum avem un proiect nou pentru partidul nostru. Refuză să accepte acest lucru, pentru că în joc este cariera sa politică.

Indiferent ce se întâmplă în această campanie, suntem un partid unit. Soluția este România liberală.

Eu sunt Florin. Avem multă treabă, sper să construim în următorii 8 ani România liberală”.

Update: 12:13: A început discursul candidatului Ludovic Orban. „Vă transmit respectul și apreciarea pentru munca depusă de fiecare membru în cei patru ani de activitate.

În condiții grele, cu un PSD agresiv, care a încercat să facă praf justiția și economia, PNL a dus o luptă de zi cu zi, lună cu lună împotriva PSD.

Klaus Iohannis a fost un vector important de imagine. Am câștigat alegerile europene cu 27 la sută, mulți nu ar fi crezut.

După alegerile parlamentare, am reușit pentru prima dată în 30 de ani, ca un partid de dreapta, să dea jos prin moțiune un Guvern de stânga. Ne-am asumat guvernarea.

Imediat după preluarea guvernării, PNL a intrat în campanie pentru prezidențiale. Klaus Iohannis, sprijinit de PNL, a obținut cel mai mare scor de după 1989.

PNL și-a sumat guvernarea României în cea mai grea perioadă de după al Doilea Război Mondial, declanșată de criza pandemică.

La nivel european, am reușit să fim o voce ascultată, care influențează deciziile la nivel european, în Parlamentul European, în Consiliul European.

Datorită PNL, România contează în Uniunea Europeană.

PNL a fost prezent în Basarabia, încă din 2017. Victoriile lui Năstase și Maiei Sandu sunt cu impact geo-strategic care permit o apropiere tot mai mare dintre România și Republica Moldova

Update: 12:00: A început discursul lui Daniel Buda, președintele Curții de Arbitraj

Update: 11:55: A început discursul lui  Cristian Diaconescu, președintele PMP:

„România este parte a familiei occidentale, are cele mai puternice garanții de securitate de până acum. Domnii Weber și Lopez s-au adresat la acest Congres,  dar eu vă asigur că ce se întamplă aici este urmărit și de marile capitale occidentale,  care sunt adevarații noștri parteneri”

Update: 11:40: A început discursul lui Kelemen Hunor, președintele UDMR:

„Este un lucru firesc să ne vedem la congresele noastre. PNL și UDMR fac parte din aceeași familie politică, și membri PPE. Dezideratele majore ne orinetază în aceeași direcție.

Trebuie să trecem peste orgoliile personale.

Problemele nu s-au terminat, pandemia încă există. Prețurile au explodat. În acest moment sunt  4,5 milioane de cătățeni  care plătesc în jur de 40-50 de lei pentru energia electrică. Asta înseamnă un bec și un frigider. Mai sunt în jur de 3 milioane de cetățeni a căror plată la energie nu depășește 110 lei.

Am făcut un calcul, pe evoluția prețurilor și există o previziune: o treime din  gospodării vor plăti pentru gaze jumătate din veniturile gospodăriei. Asta este problema adevărată care ne așteaptă.

O altă problemă majoră este cea legată de sănătae. Trebuie să alocăm mai mulți bani (…) Trebuie accelerată și vaccinarea”.

Update: 11:30: După discursul președintelui, s-au transmis mesaje video ale lui Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) și al lui Antonio Lopez, secretar general al PPE.

Update: 11:17: A început discursul președintelui Klaus Iohannis: „Vă salut pe toți, liberali din toată țara. Ne aflăm, și nu pentru prima dată, într-un punct de inflexiune, nu doar pentru PNL, ci și pentru România.

PNL este mereu un partid viu. Mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, pe moțiuni și pe proiecte.

Din păcate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat, un partid care a avut curajul să își asume respobsabilitatea guvernării, într-o perioadă extrem de dificilă. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră.

Viitorul președinte al PNL va avea o misiune foarte grea, să demonstreze în primul rând că PNL este în continuare cdel mai important partid din România.

Alegerile PNL nu sunt doar despre a înlocui un lider cu un alt lider, ci despre proiecte mai bune, despre eficiență, înnnoire și despre reconectare cu oamenii. PNL are obligația să își asculte alegătorii, să țină cont de lecțiile primite

Nu este niciun motiv real ca premierul PNL să fie demis sau să își dea demisia. Cu atât mai mult cu cât miniștrii PNL sunt atacați din toate părțile, ar trebui ca întrebul partid să dea dovadă de solidaritate și să îi susțină cu toate forțele. Sunt de neînțeles sabotajele venite din interiorul propriului partid, chiar daca până la un punct ar putea fi explicabile, prin prisma luptei interne.

Să avem înțelepciunea și maturitatea de a ne așeza cu toții la masa discuțiilor, pentru România.

Este nevoie ca Guvernul să își asume principii ferme și să le dea speranța românilor că pot avea un trai bun, un trai prosper, aici, în țara noastră.

Guvernarea nu este un loc al ironiilor și al gâlcevii nesfârșite.

Contați mereu pe implicarea mea pentru a pune în aplicare programul pentru care românii ne-au oferit încrederea și sprijinul lor.

La final, trebuie să fim o echipă!”, a declarat Klaus Iohannis în discursul său de la Congresul PNL.

Update: 11:10: Congresul PNL a început cu intonarea imnului național. Sala este plină, delegații stau pe scaune puse fără nicio distanțare.

Update: 11:05.  Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Congresul PNL. În dreapta sa se află Ludovic Orban, iar în stânga Florin Cîțu.

Update: 10:30. Florin Cîțu a ajuns la Romexpo: „A fost o cursă dificilă (campania -n.r.), este adevărat, dar una foarte bună pentru PNL. După ziua de azi, Partidul Național Liberal va fi mai puternic, mai unit și mai pregătit”.

Update: Președintele PNL Ludovic Orban a ajuns la Romexpo, acolo unde va avea loc sâmbătă Congresul PNL, în cadrul căruia va fi aleasă noua conducere a partidului.

„Încrederea mea este că nu vor fi încercări ( de fraudă – n.r.) Practic, aici ca președinte al partidului n-am putut să intervin. Avem o comisie de organizare a congresului și, de asemenea, avem o comisie de numărare și validare a votului care este formată cu repezentare paritară, și care va fi condusă de președintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan”, a declarat Orban.

Acesta mai susține că are încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot „astfel încât să fie asiguat secretul votului”.

De asemenea, în ceea ce privește prezența lui Klaus Iohannis la Congres, Orban spune că este „binevenită”.

Până la această oră, la Romexpo a ajuns și premierul Florin Cîțu, dar și Rareș Bogdan sau Emi Boc.

Klaus Iohannis va participa la Congresul PNL, în cadrul căruia liberalii își aleg președintele. Care este mesajul pentru Florin Cîțu

Șeful statului a anunțat marți, 21 septembrie, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU, că va lua parte la lucrările Congesului PNL, ce va avea loc la Romexpo, cu prezența fizică a 5.000 de delegați, după cum preciza săptămâna trecută premierul Florin Cîțu.

Congresul PNL, cu 5.000 de delegați

5000 de membri delegați din toată țara  se vor aduna, la Romexo, începând de la ora 11.00, pentru a-și alege președintele: Ludovic Orban sau Florin Cîțu.

Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală.

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Votul ar putea începe la ora 14.00

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un „suflu nou”.

Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, „un festival al democraţiei”.

Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.

A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.

 

 

 

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și