Prima pagină » Actualitate » Congresul PNL. Klaus Iohannis: ”Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană”

Congresul PNL. Klaus Iohannis: ”Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană”

Congresul PNL. Klaus Iohannis: ”Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană”
Klaus Iohannis

Confruntarea politică dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu va fi tranșată sâmbătă, 25 septembrie, în urma votului dat de cei 5.000 de participanți liberali. Congresul PNL este un moment de cotitură în viața partidului, așa cum a punctat, în discursul său, și președintele Klaus Iohannis. 

Președintele României a lansat și un atac – voalat, ce-i drept – la adresa USR PLUS, spunând că a guverna nu înseamnă a fac loce ”ironiilor și gâlcevii nesfârșite”, dar și unui comportament demn de ”rețelele de socializare”.

”Guvernarea nu este un loc al ironiilor şi al gâlcevii nesfârşite, în care unii parteneri se comportă ca şi cum ar fi pe reţelele de socializare, iar când apare primul impas îşi iau lucrurile şi pleacă. Guvernarea înseamnă tenacitate, dialog real cu cetăţenii. Cine nu e pregătit pentru aşa ceva, nu poate guverna România”, a spus Klaus Iohannis de la tribuna congresului PNL.

”Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un lider cu un alt lider. Alegerile interne sunt despre proiecte mai bune, despre eficienţă, despre înnoire şi despre reconectare cu oamenii. Partidul Naţional Liberal are obligaţia să îşi asculte alegătorii, să ţină cont de lecţia voturilor primite şi să se adapteze la problemele reale ale prezentului”

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis: ”Mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei”

Pe de altă parte, președintele României a salutat o întâlnire într-o ”formulă” care nu a mai fost transpusă în realitate de multă vreme, insistând asupra faptului că toată campania desfășurată nu a fost ”cum mulți ne-am fi dorit”.

Iohannis s-a arătat dezamăgit de faptul că nu au existat ”mai multe dezbateri de idei” în campanie, iar ”anumite derapaje și atacuri la persoană ar fi trebuit să lipsească”.

„Nu ne-am întâlnit de multă vreme în această formulă și vă salut cu căldură pe toți. Ne aflăm și nu pentru prima dată într-un punct de inflexiune nu doar pentru PNL, ci și pentru România. Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit. PNL este un partid viu, competiția a fost mereu încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate pe moțiuni și pe proiecte. Să nu ne amăgim, sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană ca cele la care am asistat în ultimele luni. Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată, nu doar în interior PNL, ci la niciun partid. Din păcate s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat, un partid care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă extrem de dificilă. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior”, le-a transmis Klaus Iohannis liberalilor prezenți.

Viitorul președinte al PNL va avea o misiune foarte grea”

Indiferent cine va fi noul președinte al Partidului Național Liberal, acesta nu va avea o misiune ușoară, a mai spus Klaus Iohannis, iar guvernarea, înainte de toate, trebuie să meargă mai departe.

Misiunea noului președinte va fi, printre altele, și aceea de a demonstra că PNL este ”cel mai important partid din România”, a insistat Klaus Iohannis.

”Viitorul președinte al PNL va avea o misiune foarte grea. Să demonstreze în primul rând că PNL este în continuare cel mai important partid din România, nu doar pentru tradiția sa, ci pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară profund democratică. Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020 patru ani de stabilitate politică. Azi, liberalii își aleg conducerea pe care o cred potrivită. De mâine însă ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială pe mai departe”, a mai punctat Klaus Iohannis.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și