Consecințe Brexit: Va fi interzisă intrarea în UE cu un simplu sandviş britanic cu brânză

Publicat: 20 12. 2020, 10:39
Actualizat: 20 12. 2020, 10:41
Foto: Unsplash.com

Dacă nu se poate stabili un nou acord comercial în următoarele zile între UE și Marea Britanie, după 1 ianuarie va fi interzisă intrarea în UE cu un simplu sandviş britanic cu brânză.

De fapt, interdicția merge mai departe decât o opțiune de prânz. Conform legislației UE, nu este permis ca persoanele fizice să intre în Uniune cu carne sau produse lactate, a anunțat guvernul britanic.

Aceleași produse în cantități de export vor fi permise în condiții comerciale, cu necesitatea de licențe și plata taxelor de import.

Departamentul pentru mediu, alimentație și afaceri rurale din Londra a luat exemplul sendvișului pentru a sfătui publicul cu privire la noile reguli.

„Șoferii care călătoresc în UE ar trebui să fie conștienți de restricțiile suplimentare la importurile personale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021”, a declarat departamentul într-un comunicat.

„Dacă transportați articole interzise în bagaj, vehicul sau persoană, va trebui să le folosiți, să le consumați sau să le aruncați la frontieră sau înainte de acestea. De la 1 ianuarie 2021 nu veți putea aduce POAO (produse de origine animală), cum ar fi cele care conțin carne sau produse lactate (de exemplu, un sandviș cu șuncă și brânză) în UE. ”

Noua regulă va afecta probabil o parte a populației mai mult decât majoritatea: șoferii de camioane. Indiferent ce șoferi de camioane ar putea transporta în camioanele lor, aproape sigur vor purta un prânz la pachet în cabină, în unele cazuri suficient pentru a dura câteva zile, a explicat un operator de flotă.

„Lucrul este că, atunci când șoferii pleacă în Europa, își împachetează cutia timp de zile și săptămâni”, a declarat Simon Wilkinson pentru Guardian. „Tractorul [cabina remorcii] este practic casa lor de acasă. Aveți microundele, lucrările, în tractor, astfel încât, dacă vă blocați sau dacă sunteți plecat timp de o săptămână, dacă mergeți undeva ca Spania, să fiți autosuficienți. ”

Între timp, Comisia Europeană a justificat interdicția din motive de biosecuritate.

„Bunurile personale care conțin carne, lapte sau produsele lor aduse în UE continuă să prezinte o amenințare reală pentru sănătatea animalelor în întreaga Uniune”, a spus un purtător de cuvânt.

„Se știe, de exemplu, că agenții patogeni periculoși care cauzează boli ale animalelor, cum ar fi febra aftoasă și pesta porcină clasică, pot locui în carne, lapte sau produsele lor.”

Comisia a precizat, de asemenea, că interdicția se aplică în mod egal sandvișurilor făcute acasă și celor cumpărate în magazine sau servicii de autostrăzi.