Potrivit unui comuncat transmis de Curtea Superioară din California, County of Ventura, Virgil Negru – consilier local din Eforie – a fost acuzat de ”fraudă bancară prin intermediul clonării de carduri”, acesta reușind să intre în posesia unor informații personale de identificare ale unor persoane și, ulterior, a încercat să obțină credite, bunuri, servicii și informații medicale.
Comunicatul a fost publicat la începutul lunii aprilie a acestui an, atunci când poliţia din Los Angeles a arestat 11 români care au furat sute de mii de dolari prin fraude bancare, printer aceștia aflându-se și Virgil Negru.
”În data de 01 aprilie 2023 sau în jurul datei de 01.04.2023, în Sectorul judiciar sus-numit, infracțiunea de Furt de identitate – obținere credit cu alte legitimații, cu încălcarea Codului penal 530, infracțiune, a fost săvârșită de către Virgil Negru Toader, care a obținut în mod voit și ilegal informații personale de identificare despre Erika Saldivar fără autorizație și a folosit acele informații într-un scop ilegal sau pentru a obține sau încerca să obțină credit, bunuri, servicii și informații medicale în numele persoanei Erika Saldivar fără consimțământ”, s-a transmis prin intermediul respectivului comunicat.
Potrivit Los Angeles Times, Virgil Negru, în vârstă de 40 de ani – care nu se mai prezentase, în luna mai, la ședințele de Consiliu Locale ale Primăriei Eforie -, și-a petrecut ultimele 69 de zile în arest, la aproximativ 6.600 de mile de casă, în închisoarea din comitatul Ventura.
Pe data de 1 aprilie, conform sursei citate, polițiștii din Simi Valley, aflați într-o misiune de supraveghere a unui bancomat, l-au arestat pe Virgil Negru. Acesta avea asupra sa carduri falsificate încărcate cu fonduri ale contribuabililor americani.
Spre deosebire de cardurile bancare, cardurile electronice de transfer de beneficii nu au microcipuri, ceea ce le face ușor de clonat.
”Subvenționăm, în esență, crima organizată”, a declarat Nick Ippolito, director adjunct al Departamentului de Servicii Sociale ePublice din Los Angeles, acesta precizând și că ”este, pur și simplu, o nebunie” tot ceea ce se întâmplă.
Virgil Negru, spun anchetatorii, a ajuns la un bancomat Bank of America în câteva ore de la transferul de către stat a beneficiilor lunare în numerar. Era ”înarmat” cu carduri EBT clonate aparținând a cel puțin opt persoane și a fost arestat înainte de a putea retrage banii. Consilierul local din Eforie a fost acuzat de fals și furt de identitate.
Încă din primăvara anului trecut, cel puțin 60 de persoane – aproape toate cu legături cu România – au fost arestate sau acuzate de suspiciunea de furt prin intermediul cardurilor EBT falsificate în California de Sud, potrivit înregistrărilor instanței și autorităților de aplicare a legii. Un traducător judiciar român din regiune spune că nu au avut niciodată atât de mult de lucru.
Consulatul României din Los Angeles a refuzat să comenteze arestările, precizează Los Angeles Times, dar a transmis redacției, prin intermediul unui e-mail, că autoritățile române și americane au dezvoltat ”un parteneriat foarte eficient și au cooperat strâns la mai multe niveluri pentru a lupta împotriva oricărei forme de criminalitate”.
Prin intermediul avocatului său, Virgil Negru a refuzat să comenteze acuzațiile care îi sunt aduse de autorități, menționează sursa citată, dar a pledat vinovat la acuzația de furt de identitate..
Mama consilierului local din Eforie a declarat că perioada îndelungată petrecută de fiul său în străinătate nu i s-a părut neobișnuită, deoarece acesta obișnuia să plece în mod regulat, luni de zile la rând, pentru a vizita oameni din țări străine.
”Nu ar fi făcut ceva care să-și facă de rușine familia”, a spus mama lui Virgil Negru, potrivit Los Angeles Times.
Citește și: