Consiliul Concurenței a anunțat, vineri, că – în urma monitorizării marilor lanțuri de benzinării – a constat că prețurile pe litru la carburanți au fost reduse la pompe.
Consiliul Concurenței a prezentat și datele rezultate în urma monitorizării, cu precizarea că tabelele reprezintă prețurile medii pentru fiecare rețea, prețurile variind de la o benzinărie la alta.
Mai mult, prețurile nu includ compensarea de 50 de bani pe litru, cu excepția celor din rețeaua Rompetrol, din ziua de 1 iulie.
Preţul carburanţilor la pompele din România scăzut în medie cu aproximativ 20 de bani, iar scăderea se datorează cotaţiilor ţiţeiului faţă de luna iunie 2022, scăderii cotaţiilor la benzină şi motorină faţă de aceeaşi perioadă, dar şi urmare a scăderii cursului leu dolar, susţine Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit observatornews.ro.
Potrivit acestuia, alte elemenete importante care au determinat această situație sunt legate de reluarea funcționării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona Central Europeană și pregătirea repunerii în funcțiune a celei de a doua mari rafinării din aceeași zonă oprită în urmă cu o lună.
„Chiar și faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din țițeiul Kazah în Europa a contribuit la situația de astăzi”, mai spune Dumitru Chisăliţă.
„Prețurile petrolului au fost sub presiune de la jumătatea lunii iunie, din cauza riscurilor crescânde de recesiune globală, determinate de înăsprirea monetară agresivă, a zguduit piețele de mărfuri și a umbrit restricția continuă a ofertei. SUA lucrează, de asemenea, la un plan de plafonare a prețurilor țițeiului rusesc, dar viceprim-ministrul Alexander Novak a avertizat că Rusia nu va exporta petrol dacă prețul este plafonat sub costurile de producție”, a mai spus președintele Asociației Energia Inteligentă.