Prima pagină » Actualitate » Consiliul Concurenţei va lansa o variantă simplificată a Monitorului Preţurilor. Consumatorii vor putea afla rapid produsele cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei va lansa o variantă simplificată a Monitorului Preţurilor. Consumatorii vor putea afla rapid produsele cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei va lansa o variantă simplificată a Monitorului Preţurilor. Consumatorii vor putea afla rapid produsele cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei lucrează la o variantă simplificată a Monitorului Preţurilor, a declarat, sâmbătă, preşedintele Bogdan Chiriţoiu. Autoritatea de concurenţă va introduce o pagină separată în Monitorul Preţurilor cu produsele de bază ale căror preţuri au fost plafonate de Guvern, pentru a ajuta consumatorii să se informeze, să ştie unde le găsesc la un preţ mai bun.

”Când există în vigoare legea privind plafonarea unei serii de produse alimentare, vrem să identificăm aceste produse în Monitorul Preţurilor, ca să fie mai uşor pentru consumatori, să vadă unde găsesc aceste produse de bază la un preţ mai bun. Şi, în acest fel, să stimulăm concurenţa între lanţurile de comerţ alimentar. Deci ca măsura aceasta a Guvernului de plafonare a adaosului să fie cât mai eficientă”, a spus Chiriţoiu.

Potrivit şefului autorităţii de concurenţă, Monitorul Preţurilor este acum foarte complex, conține toate magazinele din ţară și toate produsele alimentare, dar este greu de utilizat.

”Monitorul Preţurilor are acum toate informaţiile, e foarte complet. Are toate magazinele din ţară, toate produsele alimentare. E atât de complet, că e destul de greu de utilizat. De aceea vrem să identificăm aceste produse de bază asupra cărora a intervenit Guvernul, vrem să identificăm pe o pagină separată în Monitorul Preţurilor care să fie mai uşor pentru consumatori să poate face comparaţii, să se documenteze, să se informeze unde le găsesc la un preţ mai bun”, a explicat Chiriţoiu, potrivit news.ro.

El a afirmat că atât Monitorul Preţurilor la carburanţi, cât şi cel al produselor alimentare sunt proiecte de succes.

”Sunt foarte utilizate, mai ales la combustibili, care e mai simplu, întrucât sunt mult mai puţine produse”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Plafonarea prețurilor pentru unele produse agricole şi alimentare, prelungită până la finalul lui 2024

Legea nr. 63/2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 265 din 28 martie 2024.

Potrivit actului normativ, măsura de plafonare a adaosurilor comerciale pentru unele produse agricole şi alimentare, conform OUG 67/2023, se prelungeşte până la 31 decembrie 2024. Produsele agricole şi alimentare al căror preţ de vânzare este plafonat sunt: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi, lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făină albă de grâu „000” până la 1 kg, mălai până la 1 kg, ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui până la 2 l, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos până la 1 kg, smântână – 12% grăsime, unt până la 250 grame, magiun până la 350 grame.