Consiliul Elevilor susține ELIMINAREA posibilității ca liceele pedagogice să formeze învățători

Consiliul Elevilor susține ELIMINAREA posibilității ca liceele pedagogice să formeze învățători
Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 10/02/2023, 11:23

Consiliul Național al Elevilor susține eliminarea posibilității ca liceele pedagogice să formeze învățători.

„Liceele pedagogice (nu) te pregătesc pentru o posibilă carieră didactică?

Până acum, un elev avea opțiunea de a se înscrie la un profil pedagogic și, după patru ani, să ajungă învățător. Pe parcursul anilor de liceu se presupune că ar fi parcurs câteva materii specifice care să îl pregătească pentru predare și pentru a lucra cu copii.

Recent, au apărut în spațiul public, pe surse, informații care sugerează că un elev care termină un profil pedagogic nu va mai deveni învățător, ci în schimb va fi clasificat drept educator-puericultor.

Această schimbare ar fi în beneficiul elevilor deoarece este în conformitate cu standardele europene, intrucât în alte țări fiind necesare studii postliceale pentru a deveni învățător, și duce la cadre didactice mult mai pregătite în învățământul primar.”, este poziția Consiliului Național al Elevilor.

„Sunt cei patru ani de liceu suficienți pentru a pregăti viitoarele cadre didactice?”

„Profilul pedagogic, fiind unul vocațional, pregătește de mult timp cadre didactice pentru învățământul primar și preșcolar, absolvenții acestui profil având inclusiv posibilitatea de a se angaja în acest domeniu, imediat după liceu. Singurele modificări care au fost aduse în structura acestora în ultimii zeci de ani au fost micșorarea numărului de ani de liceu pedagogic la standardul general de patru și introducerea specializării de educator-puericultor. România este singura țară europeană care încă pregătește învățători cu nivel de calificare patru, fără studii universitare. Sunt cei patru ani de liceu suficienți pentru a pregăti viitoarele cadre didactice care vor forma bazele unor întregi generații de elevi? Orele de practică pentru profilul pedagogic și structurarea programei școlare cu siguranță oferă o formare timpurie pentru orice elev care și-ar dori să urmeze o carieră didactică pe viitor.

Cu toate acestea, specializarea și aprofundarea reală a competențelor și cunoștințelor necesare obținerii calificării de învățător se poate realiza doar prin intermediul studiilor superioare. Modul de funcționare actual al întregului proces de intrare în sistemul de învățământ primar permite ca atât finalizarea liceului pedagogic, cât și finalizarea PIPP să fie echivalente, singura diferență fiind salarizarea. Această echivalare se răsfrânge și asupra calității actului de predare-învățare-evaluare de la clasă? În cadrul formei proiectului de lege apărut la începutul lunii ianuarie pe surse, se specifică faptul că elevii vor avea doar opțiunea de a urma specializarea educatori-puericultori, specializarea de învățători-educatori fiind mutată din mediul preuniversitar, în cel universitar.

Consiliul Național al Elevilor susține pașii făcuți prin intermediul proiectului de lege spre a adera la standardele europene de calitate a învățământului prin asigurarea unei formări mult mai substanțiale a cadrelor didactice pentru ciclul primar. Liceul privit dintr-o perspectivă generalizată, la fel cum este prevăzut în noul proiect de lege, ar oferi un pachet larg de cunoștințe și competențe în toate domeniile, inclusiv fiind asigurată baza necesară urmării unei facultăți de științele educației.

Specializarea de educatori-puericultori, de asemenea, asigură asimilarea unor deprinderi fundamentale în formarea viitoarelor cadre didactice. Eliminarea posibilității de a preda elevilor din învățământul primar doar cu nivel de calificare patru va aduce cu sine și un parcurs educațional mult mai complex pentru viitoarele cadre didactice. Însă, toate exemplele de bune-practici observate de-a lungul timpului în cadrul liceelor pedagogice ar trebui preluate și dezvoltate în mediul universitar, practica pedagogică fiind esențială pentru cariera didactică, menținerea acesteia și în noul proiect de lege fiind un lucru absolut necesar, luând în calcul faptul că inclusiv absolvenții specializării de educatori-puericultori ar putea urma o facultate în domeniul educației”, transmite CNE.

„Este extrem de necesar să fie monitorizată, de asemenea, și implementarea materiilor de specialitate în mediul universitar, alături de cea mai importantă pregătire a viitoarelor cadre didactice – practica pedagogică. Asigurarea prezenței la orele de practică prin introducerea unor reglementări în acest sens și formarea substanțială a cadrelor didactice prin intermediul unei perioade de stagiatură didactică, spre exemplu, ar garanta tranziția dintre pregătirea pentru această specializare atât în mediul universitar, cât și în mediul preuniversitar către formarea pentru cariera didactică exclusiv în învățământul superior. ”, a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Fructul pe care Raul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Expert: Este puţin probabil ca Putin să vină la masa negocierilor, indiferent de cine câştigă...
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang