Consiliul European se reunește joi și vineri, 24-25 martie, la Bruxelles pentru a discuta despre războiul din Ucraina. La Consiliu participă și președintele SUA, Joe Biden, în prima zi a discuțiilor privind sprijinul acordat de Occident Ucrainei și „consolidarea cooperării transatlantice ca răspuns la agresiunea Rusiei”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European.
La reuniune se „va discuta despre agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitate și apărare, energie, probleme economice, COVID-19 și relații externe”, mai precizează sursa citată. Astfel, „Consiliul European va evalua cele mai recente evoluții de pe teren, inclusiv situația umanitară și refugiații.”
Liderii UE vor discuta despre cum să îi permită Uniunii Europene să acționeze mai rapid și mai decisiv atunci când se confruntă cu astfel de crize, asigurându-și în același timp interesele și protejându-și cetățenii.
De asemenea, liderii europeni vor discuta despre investițiile în apărare și instrumentele de finanțare. Consiliul urmează să aprobe Busola strategică, o inițiativă care vizează consolidarea politicilor de securitate și apărare ale Uniunii în jurul temelor de gestionare a crizelor, capacități de apărare, reziliență și parteneriate.
Consiliul European va mai discuta prețurile ridicate din domeniul energiei și impactul acestora asupra cetățenilor și întreprinderilor, tot în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Comisia Europeană va oferi o bază pentru discuții, propunând opțiuni pentru asigurarea unor prețuri accesibile la energie și securitatea aprovizionării.
La reuniune participă, alături de toți ceilalți lideri europeni, și președintele Klaus Iohannis. Într-un comunicat de presă postat pe presidency.ro, scrie că „agenda de discuții a Consiliului European vizează, în principal, evoluțiile de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul acordat de către Uniunea Europeană Ucrainei în plan politic, financiar, material și umanitar. Vor fi abordate și modalitățile de sprijin în plan european a refugiaților ucraineni, facilitate de utilizarea mecanismului de protecție temporară.”
De asemenea, Administrația prezidențială reiterează faptul că „liderii europeni vor discuta aspecte legate de asigurarea securității aprovizionării cu energie la nivel european, pe fondul măsurilor de reducere a dependenței față de Rusia. Pe baza comunicărilor Comisiei Europene, vor fi abordate situația prețurilor la energie, măsurile de sprijin a categoriilor celor mai vulnerabile și de susținere, pe termen scurt, a mediului de afaceri.”
În plus, „vor mai fi discutate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieței Interne, gestionarea pandemiei de COVID-19 şi relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relația cu China şi situația politică din Bosnia şi Herțegovina.”