Consiliul General al Capitalei a decis ca REFERENDUMUL propus de Nicușor Dan să fie organizat odată cu alegerile prezidențiale
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a convocat pentru luni o şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru a se decide oportunitatea organizării unui referendum local în ziua în care va avea loc şi primul tur al alegerilor prezidenţiale.
UPDATE, ORA 12.30:
Pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea organizării referendumului local privind unele probleme de interes ale municipiului Bucureşti s-au înregistrat 47 de voturi pentru, zero abţineri şi două voturi împotrivă. Proiectul a fost adoptat, a anunţat preşedintele de şedinţă, Stelian Bujduveanu.
UPDATE:
Avem o chestiune juridică, e o noutate că se propune un referendum care vine din părți diferite, adică două întrebări care vin de la primar și o întrebare care vine de la un grup de consilieri generali și, pentru a nu fi în situația de a organiza referendumuri diferite, ci un singur referendum pe toate aceste trei întrebări, trebuie să găsim o soluție juridică.
Drept urmare, vă propun o pauză până la ora 11:00, a spus Nicușor Dan în debutul ședinței CGMB.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Ședința de Consiliu General are loc luni, la ora 10.00.
Consultarea populară vizează modificarea modului de împărţire a banilor între Primăria Capitalei şi primăriile de sector, dar şi eliberarea autorizaţiilor de construire doar de către primarul general.
„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”, a menţionat Nicuşor Dan.
Cele două întrebări la care bucureştenii vor fi invitaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:
„Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”
„Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.
În luna iunie, după aflarea rezultatelor de la alegerile locale, Nicuşor Dan a anunţat că va declanşa, cu sprijinul Consiliului General, un referendum local pentru a se decide cine răspunde de urbanismul din Bucureşti şi cum se vor împărţi banii între Primăria Capitalei şi Primăriile de sector.
„De ani de zile Bucureştiul are un deficit de dezvoltare”
„Cu aprobarea Consiliului General, voi declanşa un referendum local pentru cum se vor împărţi banii între Primăria Capitalei şi Primăriile de sector. De ani de zile Bucureştiul are un deficit de dezvoltare, de ani de zile Primăria Capitalei este obligată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare. Banii abia ajung pentru întreţinerea infrastructurii pe care deja o avem. Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, nu putem să ne gândim la noi corpuri de spitale, nu putem să ne gândim la noi corpuri pentru universităţile din Bucureşti, care ar putea să aducă zeci de mii de studenţi străini în Bucureşti şi să pună Bucureştiul pe harta academică. În schimb, avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele şi panseluţe care înlocuiesc alte panseluţe”, declara Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.
PSD cere o întrebare în plus, legată de consumul de droguri în școli
Consilierii municipali PSD au depus, vineri, un proiect de hotărâre pentru adăugarea unei întrebări în cadrul referendumului propus de Nicuşor Dan şi anume dacă bucureştenii sunt de acord ca Primăria Capitalei să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din oraş.
Potrivit social-democraţilor, unul din trei copii care învaţă în Bucureşti spune că în şcoala lui consumul de droguri e o problemă.
„Vârsta consumatorilor a ajuns până la 10 – 11 ani, potrivit Ministerului de Interne. Anul trecut, la Spitalul de Psihiatrie ‘Alexandru Obregia’ au fost internaţi peste 400 de copii şi tineri cu vârsta până în 25 de ani. În primele 3 luni din 2024, au primit îngrijiri medicale alţi peste 100 de copii şi tineri cu aceeaşi vârstă. Aceştia sunt doar cei care ajung pe mâna medicilor în urma consumului de substanţe interzise. Însă, există semnale suficiente că sunt mulţi elevi care consumă droguri şi nimeni nu are cunoştinţă”, a transmis PSD Bucureşti.