Prima pagină » Actualitate » Consiliul Judeţean Bihor, bun de PLATĂ în cazul unui avocat care a lovit cu mașina o ciută. Care sunt acuzațiile șoferului și cine a luat decizia

Consiliul Judeţean Bihor, bun de PLATĂ în cazul unui avocat care a lovit cu mașina o ciută. Care sunt acuzațiile șoferului și cine a luat decizia

Consiliul Judeţean Bihor, bun de PLATĂ în cazul unui avocat care a lovit cu mașina o ciută. Care sunt acuzațiile șoferului și cine a luat decizia
Attention animal crossing traffic or road sign, red triangle as warning notice,Image: 830160117, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Consiliul Judeţean (CJ) Bihor trebuie să-i plătească unui avocat din Oradea contravaloarea reparaţiilor maşinii avariate, după ce bărbatul a lovit o ciută pe un drum judeţean.

Decizia a fost luată, recent, de Judecătoria Oradea, într-un proces de pretenţii pornit de către avocat, care susţine că vina pentru accidentul rutier o poartă Consiliul Judeţean Bihor, ca administrator al drumului, deoarece nu există niciun indicator de avertizare asupra pericolului de trecere a animalelor sălbatice în acea zonă.

El mai susține că pe o porţiune de peste trei kilometri de şosea, care traversează pădurea, drumarii au montat numeroase indicatoare pentru a anunţa intersecţii cu drumuri laterale și doar două indicatoare de avertizare asupra pericolului de trecere a animalelor sălbatice, dar fără să se precizeze distanţa în metri a zonei de acţiune.

Prejudiciu acoperit integral

Instanţa a dat dreptate păgubitului, precizând că administratorul drumului trebuie să se îngrijească şi să instaleze indicatoare de avertizare suficiente pe porţiunile periculoase, pentru ca şoferii sa poată preveni accidentele rutiere.

În acest caz, însă, „pârâtul nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător obligaţia de a monta indicatoare rutiere de avertizare” şi, deci, instituţia trebuie să despăgubească şoferul pentru pagubele suferite.

„Persoana păgubită are dreptul de a i se acoperi în mod integral prejudiciul produs, fără a fi condiţionată să folosească despăgubirile primite pentru a-şi repara efectiv autovehiculul. Esenţial în speţă este faptul că prejudiciul există, avariile autovehiculului fiind dovedite de reclamant, iar împotriva evaluării acestora, realizată conform devizului de reparaţii şi facturii fiscale emise în acest sens, pârâtul nu a adus vreo critică concretă”, se arată în hotărârea judecătorească, citată de Adevărul.

Ca urmare, instituţia este obligată să-i achite orădeanului despăgubiri de 13.969, 36 lei, dar şi dobânzi penalizatoare, chiar de la data introducerii acţiunii, adică din 2021 până la plata efectivă, plus cheltuielile de judecată constând în taxa de timbre în valoare de 823,5 lei.

Rămâne de văzut, însă, ce vor hotărî magistraţii Tribunalului şi cei de la Curtea de Apel, unde continuă procesul, mai notează sursa citată.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și