Prima pagină » Actualitate » Consiliul NATO-Rusia ar urma să se întâlnească pe 12 ianuarie. Putin nu a precizat cum va reacționa dacă garanțiile de securitate solicitate nu sunt acordate

Consiliul NATO-Rusia ar urma să se întâlnească pe 12 ianuarie. Putin nu a precizat cum va reacționa dacă garanțiile de securitate solicitate nu sunt acordate

Consiliul NATO-Rusia ar urma să se întâlnească pe 12 ianuarie. Putin nu a precizat cum va reacționa dacă garanțiile de securitate solicitate nu sunt acordate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să convoace Consiliul NATO-Rusia pe 12 ianuarie şi în momentul de față negociază cu Moscova pe această temă, a declarat duminică un oficial al Alianţei de la Bruxelles, sub protecția anonimatului scrie AFP. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a precizat însă cum va reacţiona Rusia dacă cererile sale de garanţii de securitate din partea NATO cu privire la extinderea Alianţei spre est nu vor fi îndeplinite, potrivit Associated Press.

Răspunsul va depinde „de propunerile pe care mi le prezintă experţii noştri militari”, a declarat Putin duminică la televiziunea rusă de stat, adăugând că urmăreşte să obţină un rezultat obligatoriu din punct de vedere juridic în aceste negocieri.

Tot pe 12 ianuarie este programată şi o întâlnire a Comitetului Militar al NATO, care reuneşte şefii de stat major ai apărării din cele 30 de ţări membre.

În ultimele luni, Jens Stoltenberg a propus în repetate rânduri Moscovei să reia dialogul, în prezent suspendat din cauza conflictului din Ucraina, însă autorităţile ruse nu au răspuns favorabil.

În ultimii şapte ani, Alianţa Nord-Atlantică a denunţat în mod constant anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi a cerut respectarea suveranităţii teritoriale a Ucrainei.

Rusia şi NATO se acuză reciproc de provocări prin întărirea capacităţilor militare la graniţele comune, cele mai recente mișcări ale Rusiei, care a adunat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina în noiembrie, fiind cauza tensiunilor de acum. Rapoartele arată că Putin ar urma să invadeze Ucraina cel mai devreme în ianuarie 2022.

La mijlocul lunii decembrie, Rusia a prezentat două proiecte de tratate, unul destinat Statelor Unite, celălalt NATO, în care îşi prezintă cererile lor, printre care interzzicerea extinderii NATO către Ucraina şi limitarea cooperării militare occidentale în Europa de Est şi fostele ţări membre ale URSS. Tratatele nu impun măsuri similare privind expansiunea Rusiei spre vest.

Reuniunea din 12 ianuarie este prima propusă de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg după ce Rusia şi-a anunţat solicitările.

Joi, Jens Stoltenberg şi-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina şi hotărârea de a proteja toţi aliaţii NATO împotriva acţiunilor Rusiei, afirmând în acelaşi timp că este întotdeauna deschis pentru un dialogul cu Rusia.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și