Consiliul NATO – Ucraina se reunește la Bruxelles după ce Rusia lui Putin a lansat o rachetă balistică experimentală: „Se așteaptă decizii CONCRETE”
Consiliul NATO – Ucraina se reunește la Bruxelles, după Rusia lui Vladimir Putin a lansat o rachetă balistică experimentală – ORESHNIK – asupra teritoriului ucrainean, care a provocat noi tensiuni între aliaţii occidentali şi Moscova.
Atacul Rusiei s-a concentrat împotriva fabricii de arme Yuzhmash din Dnipro și a fost efectuat cu sistemul balistic experimental cunoscut sub numele de „Oreshnik”.
Rachetă balistică cu rază medie de acţiune, de ultimă generaţie, fără încărcătură nucleară, s-a transformat, astfel, într-un avertisment al Kremlinului, iar Vladimir Putin a promis că va spori acest gen de atacuri dacă Kievul va continua să folosească rachete occidentale pentru a-i lovi teritoriul.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, totodată, că va lovi ţările care furnizează astfel de arme ucrainenilor, spunând că acest conflict din Ucraina – declanșat de Rusia în luna februarie a anului 2022 – a căpătat un „caracter mondial”.
Consiliul NATO-Ucraina, organism creat în 2023 pentru a facilita dialogul dintre Kiev şi Alianţa Nord-Atlantică
În acest context al unor tensiuni puternice, Consiliul NATO-Ucraina, organism creat în 2023 pentru a facilita dialogul dintre Kiev şi Alianţa Nord-Atlantică, se reuneşte marţi, la cererea Kievului, notează Agerpres.
A doua zi după lansarea acestei noi arme experimentale a Rusiei, Ucraina le-a solicitat aliaţilor occidentali să îi furnizeze noi sisteme de apărare antiaeriană de ultima generaţie. Asta în pofida faptului că Moscova a dat asigurări că aceste rachete, numite „Oreshnik” ar fi „imposibil de interceptat”.
Ucraina aşteaptă decizii „concrete” ale Consiliului, împotriva Rusiei, a declarat ministrul de Externe ucrainean, Andrii Sîbiga.
Europenii se tem de o eventuală încetare a sprijinului militar american pentru Ucraina
Reuniunea Consiliului NATO – Ucraina va reprezenta o ocazie de a discuta „situaţia actuală din Ucraina şi va include informări de la oficialii ucraineni prin videoconferinţă”, a declarat un oficial NATO, dar diplomaţii Alianţei au fost precauţi cu privire la rezultatele care se aşteaptă de la această întâlnire.
Situaţia extrem de tensionată apare într-o perioadă în care europenii se tem de o eventuală încetare a sprijinului militar american pentru Ucraina odată cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, şi de încheierea unui acord de pace în detrimentul Ucrainei.
„Nu pot să-mi imaginez că ar fi în interesul Statelor Unite să-i permită lui Putin să iasă învingător din aceste negocieri”, a declarat amiralul olandez Rob Bauer, şeful Comitetului Militar al NATO.
Foto – Profimedia Images
Citește și: