Prima pagină » Actualitate » Consiliul Superior de Medicină Legală CRITICĂ „ordonanța antidrog”: „Macul, dar și multe medicamente, precum codeina, vor da reacții pozitive”

Consiliul Superior de Medicină Legală CRITICĂ „ordonanța antidrog”: „Macul, dar și multe medicamente, precum codeina, vor da reacții pozitive”

Consiliul Superior de Medicină Legală CRITICĂ „ordonanța antidrog”: „Macul, dar și multe medicamente, precum codeina, vor da reacții pozitive”

Consiliul Superior de Medicină Legală anunță, prin intermediul unui comunicat, că a luat act de intrarea în vigoare a Ordonanței 84/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, dar precizează că nu a fost informat oficial despre conținutul ordonanței și, mai mult, nu i s-a cerut un punct oficial de vedere.

În astfel de condiții, reprezentanții consiliului transmis că „nu sunt de acord” cu o serie de prevederi „apte de a duce atingere prestigiului instituției medico-legale, al sistemului de probațiune judiciară dar și al unor drepturi fundamentale, constituționale”.

La momentul actual, nu există la nivel național alte laboratoare de determinare medico-legală a substanțelor psihotrope, ca urmare, nu se poate vorbi anticipativ de o posibila apariție a acestora.

Ca urmare, nu se poate accepta alocarea răspunderii unor astfel de analize pe baza unor viitoare (necunoscute incă) criterii de acreditare și, de asemenea, este imposibil de a anticipa un preț al acestor prestații.

Având în vedere modul de creare a rețelei de toxicologie medico-legală, apreciem că pentru laboratoarele IGPR ar fi nevoie de ani de zile și zeci de milioane de euro, de angajări masive, achiziții de echipamente cu toate implicațiile ulterioare (licitații, contestații) poate chiar construirea unor clădiri noi pentru a se atinge stadiul actual al rețelei de toxicologie medico-legală.

Extras din comunicatul Consiliului Superior de Medicină Legală

„Orice discuții referitoare la achizițiile de echipamente ar trebuie realizate împreună cu Ministerul sănătății și Consiliul Superior de Medicină Legală”

„Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că analizele toxicologice se fac în cadrul instituțiilor medico-legale, care țin de Ministerul sănătății, orice discuții referitoare la achizițiile de echipamente ar trebuie realizate împreună cu Ministerul sănătății și Consiliul Superior de Medicină Legală”, precizează reprezentanții Consiliului Superior de Medicină Legală.

  • Unele substanțe psihoactive pot fi prezente în cantități extrem de mici în alimente, aici exemplul clasic fiind macul, care conține cantități infinitezimale de opiacee, fără niciun efect clinic, dar care pot duce la pozitivarea testele toxicologice, precizează legiștii.
  • Multe medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule.
  • De exemplu, codeina, utilizată ca antitusiv în cantități reduse, va da reacții pozitive la opiacee.
  • Cantitatea utilizată ca antitusiv NU are efecte asupra capacității de a conduce autovehicule.

Utilizarea prospectului medical pentru a evalua prezența unor substanțe psihoactive NU este o metodă fezabilă de identificare a substanțelor care pot fi identificate prin testări toxicologice.

„Realizarea de analize toxicologice în laboratoare ale MAI va genera neîncredere la nivel social în rezultatele obţinute, deoarece aceeaşi entitate care verifică şoferii în trafic va face atât analiza probelor, cât şi confirmarea rezultatelor”, a mai precizat Consiliul Superior de Medicină Legală. (comunicatul integral poate fi parcurs AICI)


Citește și:

A murit Jon Landau, producătorul premiat cu OSCAR pentru „Titanic” și „Avatar”. James Cameron: „A fost mâna mea dreaptă și eu eram a lui”

TRANSAPUSEANA, cel mai spectaculos drum din Apuseni, aproape de finalizare: „Multe atuuri, ne avantajează relieful”

PROTESTE de amploare la Barcelona, împotriva turismului masiv: „Ajunge! Să punem limite!”

Un TSUNAMI uriaș va lovi Europa. Comisia Oceanografică UNESCO: „100% va avea loc în următorii ani”

FÂȘIA GAZA. Motivul pentru care HAMAS nu se va preda niciodată: „Yahya Sinwar este diavolul întrupat, dar nu este cu totul nebun”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și