Consiliul Național de Etică contrazice decizia Comisiei de Etică a UBB în speța doctoratului lui Lucian Bode. „Are multe greșeli de citare”
Decizia Consiliului Național de Etică în cercetare (CNECSDTI) – care a analizat volumul realizat pe baza tezei de doctorat a actualului ministru de Interne – vine în contradicție cu anunțul Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) – care a constatat după reanalizarea lucrării de doctorat a ministrului Afacerilor Interne – că teza este “profund viciată” de plagiat. Mai exact, potrivit CNECSDTI, cartea intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată de Lucian Bode, “nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare.”
Comisia de Etică a UBB a decis, în 11 ianuarie, că teza de doctorat lui Bode este „profund viciată” de plagiat și de „citare defectuoasă și incorectă.”
Cum își justifică Consiliul de Etică DECIZIA în cazul cărții publicate de Lucian Bode în baza tezei de doctorat:
- Cartea intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” – ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021 reprezintă
o sinteză a multor lucrări de specialitate si date statistice cu caracter public. - Cartea conține un număr extrem de mare de surse citate, ceea ce dovedește faptul că autorul nu a dorit să inducă în eroare asupra paternităţii informaţiilor folosite. Stilul de citare nu este unitar, iar multe dintre citări prezintă greșeli care trebuie corectate, inclusiv cele care fac referire la surse web și care nu mai sunt accesibile.
- Totodată, s-a constatat că numărul total de referinţe citate este foarte mare, şi anume 332 de lucrări şi alte referinţe bibliografice. În opinia CNECSDTI, acest lucru susţine intenţia autorului
de a face o sinteza dintr-un volum mare de informaţie, având o contribuţie directă limitată. - Subiectul cărţii abordează elemente de siguranţă în contextul resurselor energetice la nivel internaţional, european şi naţional. S-a constatat că tipul de informaţie folosit este uşor accesibilşi autorul nu a încercat pe parcursul lucrării să lase impresia că ar fi generat personal datele statistice folosite sau conceptele foarte generale referitoare la resursele actuale de energie.
- Deși acoperă elemente de generale de siguranţă naţională, cea mai mare parte a cărţii se încadrează în domeniul resurselor energetice şi managementul acestora, domeniu în care citarea se face preponderent cu trimitere la sursă, fără a folosi ghilimele.
Comisia de Etică a UBB: „Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”
Reamintim că la începutul anului 2023, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a luat o decizie după reanalizarea lucrării de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Potrivit Hotărârii publicată pe site-ul UBB, concluzia analizei este că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită ministrului Lucian Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza acesteia.”
Comisia de Etică a UBB a punctat atunci că nu poate decide și sancțiuni, dar că va sesiza CNATDCU și Consiliul Național de Etică a Cercetării.
Comisia de Etică: „Analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi”
Universitatea Babeș-Bolyai anunța pe 24 noiembrie 2022 reanalizarea tezei de doctorat a lui Lucian Bode, precizând că vor fi cooptați și experți internaționali independenți.
”Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare, când există în spațiul public dovezi clare și doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală și contrară prezumției de nevinovăție, depășind și practicile academice standard.
De asemenea, pornind de la bunele practici internaționale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesați”, preciza atunci Universitatea Babeș-Bolyai.
Iohannis a cerut o decizie clară până la rotația guvernamentală
Președintele Klaus Iohannis a recunoscut în luna februarie că „sunt probleme” cu lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Șeful statului a precizat că speră ca până la rotația guvernamentală PNL să ia o decizie „clară.”
„Este adevărat, acolo sunt probleme. Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios. Eu am încredere că în PNL, dar și domnul Bode personal, vor analiza aceste chestiuni și impactul politic. Eu, personal, sincer, mă aștept ca cel târziu până la rotația guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Ministrul de interne, Lucian Bode, a anunțat ulterior că și-a retras cartea bazată pe teza de doctorat de la „difuzare și comercializare” și „suspendarea demersurilor de republicare.”
Totodată, Lucian Bode susține în continuare că hotărârea Comisiei de Etică a UBB, care i-a calificat teza drept profund viciată de plagiat, „este afectată de grave vicii de legalitate și că măsurile dispuse reprezintă acte vătămătoare.”
Documentul CNECSDTI poate fi consultat AICI!
CITEȘTE ȘI: