Autorităție locale și centrale încearcă să repare dezastrul de pe tot litoralul provocat inundațiile din week-end. Ciclonul format în Marea Neagră a măturat judeţul Constanţa. Apa a inundat curți, pensiuni, a luat pe sus mașini și a distrus drumuri. Probleme extrem de mari sunt în tot județul. Disperați, oamenii au cerut ajutorul autorităților. Au fost peste 700 de apeluri la 112.
Cantitățile de precipitații au depășit, în unele zone, 200 l/mp, începând cu ora 23:00 din 30 august și continuând până la ora 12:00 din 31 august. În Mangalia s-au înregistrat 229 l/mp în 24 de ore, o valoare semnificativă având în vedere perioada calendaristică și specificul bazinului hidrografic.
Prăpăd de la nord la sud
În perioada 30-31 august 2024, județul Constanța a fost grav afectat de fenomene meteorologice și hidrologice periculoase, caracterizate prin avertizări de COD ROȘU și PORTOCALIU cu fenomene de: averse torențiale, în intervale scurte de timp sau prin acumularea unor cantități de apă semnificative, descărcări electrice și intensificări ale vântului, dar și vijelii puternice și grindină. Totodată, au fost și avertizări de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici efecte severe de inundații locale, care au avut o intensitate mai mare pe unele râuri mici din zona litorală a județului Constanța.
Raportul dezastrului
De la primele ore ale zilei de 31 august, întregul sistem hidrotehnic litoral al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) a fost mobilizat pentru evaluarea și intervenția operativă în teren. Conform rapoartelor operative transmise de autoritățile locale, s-au constatat pagube semnificative în localitățile Amzacea, Valu lui Traian, Agigea, Techirghiol și 23 August.
Sistemul hidrotehnic litoral al Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța, parte a ABADL, a intervenit în următoarele zone afectate:
- Valu lui Traian: în vederea tranzitării undei de viitură un excavator a fost utilizat pentru asigurarea secțiunilor de scurgere în zona podurilor și podețelor, care au secțiunea de scurgere subdimensionată
- Eforie Nord: s-a intervenit pentru asigurarea secțiunii de scurgere a drenului aferent stației de pompare și desecare – SPD1
- Techirghiol: s-a asigurat funcționarea continuă a stației de pompare desecare (SPD 2) pentru evacuarea apei din centru localității deoarece rețeaua de canalizare și firul de valea din localitate nu aveau capacitatea de a prelua precipitațiile însemnate cantitativ
- Balta Tuzla: stația de pompare a fost pornită pentru evacuarea apei în mare;
- Lacul Tatlageac: stăvilarul casetat (care nu face parte din patrimoniul ABADL), a fost deschis pentru evacuarea apei adunate peste nivelul de siguranță din lac; in acest mod se protejează casele din localitatea 23 August prin remuu, nivelul în lac nepermițând preluarea unui volum de apa semnificativ. Totodată, s-a intervenit cu utilaje ale antreprenorului implicat în proiectul de reducere a eroziunii costiere și cu sprijin tehnic din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța
- Plaja Modern – s-a acționat rapid pentru eliminarea excesului de apă de pe plaja situată în municipiul Constanța.
Plajele expuse în lipsa canalizărilor
Lucrările de regularizare a cursurilor de apă litorale de la Agigea, Lazu și Costinești au funcționat eficient, nivelul apelor neatingând cota de inundație. Fără aceste lucrări, executate în ultimii 10-15 ani, situația ar fi fost mult mai gravă în aceste zone.
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral se află în fază avansată de implementare a unui studiu de fezabilitate pentru localitățile Valu lui Traian (Valea Seacă) și 23 August (Tatlageac mare și mic). Documentația pentru zona Tatlageac este în faza de avizare a indicatorilor tehnico-economici, iar studiul de fezabilitate pentru Valea Seacă va fi actualizat în urma evenimentelor hidrometeorologice recente.
În zonele fără rețele de canalizare pluvială, plajele și zona cotei zero a Mării Negre preiau surplusul de apă din precipitații.
Un exemplu notabil îl constituie plaja din Vama Veche, puternic afectată de inundații. Situații similare, de amploare mai redusă, s-au înregistrat pe plajele din Venus-Saturn, Olimp (inclusiv plaja și faleza de la RAPPS), Constanța și Năvodari. Totodată, s-au semnalat alunecări de teren la falezele din Olimp și Eforie.
Specialiștii ABADL elaborează un program de refacere a plajelor afectate, pe baza unei evaluări detaliate a degradărilor și vor utiliza utilaje specifice pentru lucrările de reparație.