Romică Rotaru, patronul firmei Darcons SRL care a reabilitat podul de la Lețca, a declarat la Digi24 că lucrările de reabilitare nu au vizat și structura de rezistență. El susține că această structură veche de mai bine de 50 de ani ar fi cedat în urma uzurii. Declarația sa nu corespunde cu afirmațiile făcute anul trecut, la inaugurare, de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Lucrările la podul prăbușit au fost executate de firma Darcons SRL. Potrivit portalului specializat Confidas, acționarul unic al formei este Romică Rotaru, fost consilier județean PSD și tatăl fostului deputat PSD Alexandru Rotaru.
„Probabil au cedat structurile de rezistență vechi de mai bine de 50 de ani. Noi nu am intervenit să vedem ce se întâmplă cu armăturile. Nu s-a umblat la structura de rezistență. Noi am făcut un fel de modernizare și reabilitare. Inclusiv tencuieli la grinzi, placa de pe pod s-a făcut nouă și s-au făcut modernizări dar, repet, fără a umbla la structura de rezistență”, a spus Romică Rotaru la Digi24.
La rândul său, Alexandru Rotaru, fost deputat PSD, inginer și fiu al patronului Romică Rotaru își amintește că s-ar fi întărit și structura de rezistență.
„Este afacerea familiei, nu pot da niciun răspuns în acest moment. Suntem în momentul de față în verificări, podul e dat în circulație de mai bine de o jumătate de an. Podul a fost betonat conform proiectului, s-a turnat un strat de suprabetonatre și o placă de asfalt și s-a întărit structura cu fibră de carbon. Proiectul a fost respectat 100%”, spune Alexandru Rotaru.
Podul a fost inaugurat în noiembrie anul trecut. Iată ce declara atunci Ionel Arsene, președintele Consilului Județean Neamț:
„Zilele trecute a fost făcut testul de rezistență pe podul de la Luțca și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță“, susținea Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Conform ISU Neamț, joi după amiaza s-a prăbușit o parte din podul de peste râul Siret, ce face legătura între localitățile Sagna și Luțca. Un autocamion și o autoutilitară se aflau pe pod. Un bărbat de 56 de ani a fost scos din camion de către participanții la trafic. Acesta a fost preluat de către echipajele medicale sosite la locul evenimentului, urmând a fi preluat de echipajul SMURD TIM pentru a fi transportat la CPU Roman.