Prima pagină » Actualitate » UPDATE | Decizie după o zi de consultări la Cotroceni. Doar USR a făcut o propunere fermă de premier. PSD: „Nu credem că se va putea creiona acum o majoritate pentru un Guvern stabil”. Pozițiile PNL, AUR, UDMR și ale minorităților naționale – FILMUL ZILEI

UPDATE | Decizie după o zi de consultări la Cotroceni. Doar USR a făcut o propunere fermă de premier. PSD: „Nu credem că se va putea creiona acum o majoritate pentru un Guvern stabil”. Pozițiile PNL, AUR, UDMR și ale minorităților naționale – FILMUL ZILEI

Președintele Klaus Iohannis a purtat luni, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare pentru formarea noului Guvern, după ce Executivul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. La finalul discuțiilor, șeful statului a anunțat soluția pentru desemnarea unui premier. Numai USR a făcut o propunere fermă de premier luni, în persoana liderului Dacian Cioloș.

UPDATE ORA 18:29: „Am decis să desemnez pentru funcția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș”, a spus președintele Klaus Iohannis, luni, după consultările de la Cotroceni.

UPDATE ORA 17:59. Administrația Prezidențială a anunțat că președintele României va susține de la ora 18:10, o declarație de presă de la Palatul Cotroceni.

UPDATE ORA 17:43: „Noi am prezentat varianta noastră și, bineînțeles, analiza noastră. Am spus domnului președinte că în acest moment nu este nici cazul, nici timpul să tragem de timp, să căutăm soluții care nu sunt viabile”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la ieșirea de la consultări.

„Aici nu e vorba de un joc de a pune mâna pe putere și de a guverna România în acest mpment, e vorba de responsabilitate, de asumare și e vorba d eo soluție prin care reușim să trecem de această perioadă dificilă”, a spus Kelemen Hunor, spunând că a vazut că astăzi a fost o singură propunere în persoana lui Dacian Cioloș.

„PNL nu a propus un premier, de aceea, împreună cu colegii noi am spus că noi suntem pregătiți să oferim o soluție în două etape. În doua etape în sensul de a trece iarna – pentru șase luni de zile până în aprilie a anului viitor, o înțelegere cu partidele care sunt dispuse la o astfel de înțelegere din Parlamentul României – mă gândesc la PSD și la USR, bineînțeles.

Să încercăm să refacem coaliția cu USR, dacă se poate, dacă nu, atunci un sprijin parlamnetar pentru un Guvern condus de un reprezentant al UDMR. Noi asumăm acest lucru doar pentu o perioadă scurtă de timp și cu un mandat în timp limitat, fiindcă avem nevoie de o ordonanță de urgență pentru plafonat prețurile (la energie – n.r.), nu se poate altfel, și suntem deja la mijlocul lunii octombrie”, a spus liderul maghiar.

UPDATE ORA 17:30: S-a încheiat prima rundă de consultări cu partidele politice pentru desemnarea unui noi premier.

UPDATE ORA 17:00 – Reprezentanții minorităților naționale reprezentate în Parlament au ajuns la consultări cu președintele. Aceasta este ultima delegație primită de șeful statului la consultările de luni. „Vă rog să ocupați loc, bine ați venit”, le-a urat Klaus Iohannis.

UPDATE ORA 16:30: Delegația Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) a intrat la consultări cu șeful statului.

UPDATE ORA 16:30: „Astea au fost discuțiile de la Cotroceni: domnul Klaus Iohannis, care nu vrea să numească în momentul ăsta un premier. Nu vrea dumnealui, vrem noi. Țara nu poate să rămână așa, cu domnul Florin Cîțu pe post de prim ministru etern”, a spus copreședintele AUR, George Simion.

„Ieșim de la consultările de la Cotroceni cu un mesaj clar pentru țară: Nu poate fi tergiversată la nesfârșit, deja răbdarea noastră a luat sfârșit”, a spus Gorghe Simion.

Consultările au fost cât de poate de formale, a spus copreședintele AUR.

UPDATE ORA 16:00 – Delegația Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns la Cotroceni.

Este singura formațiune politică venită la consultări luni alături de care președintele nu apare în aceeași fotografie, conform galeriei foto publicate de Administrația Prezidențială.

UPDATE ORA 15:10: Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat, la ieșirea de la consultări, că președintele a transmis că „va analiza foarte serios” propunerea fermă a formațiunii pentru postul de premier.

„Am spus foarte clar că, din punctul nostru de vedere, România trebuie guvernată, e nevoie de un guvern cu o majoritate parlamentară, are nevoie de un guvern care să vină cu propuneri atât pentru soluții pe termen scurt, pentru crizele care trebuies gestionate – cea a prețului energiei, cea a pandemiei, că trebuie demarat imediat PNRR, celelalte programe cu fonduri europene și că USR are o propunere atât de program de măsuri immediate – pe care de altfel am avut ocazia să I le prezentăm și dezvoltăm domnului președinte – avem și o propunere de premier, în persoana președintelui USR, și am spus că această propunere e una foarte serioasă, că suntem gata să ne asumăm acest rol”, a spus Dacian Cioloș.

„Domnul președinte ne-a confirmat și ceea ce a rezultat și din concluziile prezentate de celelalte partide care au participat la consultări până acum că nu a primit nicio altă propunere de premier, că pare că partidele fug de această responsabilitate, i-am spus că noi avem această propunere foarte fermă și foarte serioasă, domnul președinte ne-a spus că va analiza această propunere foarte serios și, evident, de acum înainte, mingea este în terenul domnului președinte, decizia este la dânsul, dânsul o să ne spună ce anume decide și cum decide să lucreze în continuare”, a spus liderul USR.

„Ne-a spus că e surprins neplăcut să vadă că nu au existat discuții între partide până acum, i-am spus că noi am fost deschiși pentru discuții cu partenerii noștri de Coaliție, o coaliție care este, din punctul nostru de vedere, încă în vigoare, pentru că ea nu a fost denunțată până acum de nici unul dintre cei trei parteneri și că noi rămânem deschiși și în continuare la discuție, dar de data asta cu o propunere foarte fermă, atât de viziune despre ce ar trebui făcut – deci un punct de început al dicuției, cât și cu o propunere de premier”, a afirmat Dacian Cioloș.

UPDATE ORA 14:18: „Această criză politică a fost declanșată în urma unui șantaj al unei formațiuni politice care se afla la guvernare, respectiv USR PLUS”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, după consultările cu Klaus Iohannis, de la sediul partidului.

Și președintele Iohannis în primul rând este autoru acestei coaliții și responsansabilul pentru această criză politică, alături și de Partidul Național Liberal, a spus liderul PSD.

„Am fost astăzi la Cotroceni și am transmis președintelui că fără o majoritate consistentă în Parlamentnu se poate vorbi de un Guvern minoritar, fie el al oricărei formațiuni politice. România se află într-o criză socială, într-o criză economică și nu în uștimul rând, într-o criză sanitară profundă. Fără o majoritate consistentă, România nu va putea depăși această criză”, a spus Marcel Ciolacu.

„Ori se creează o majoritate pentru un eventual Guvern, ori se va creea o majoritate pentru alegerile anticipate”, a afirmat liderul PSD.

„Din punctul nostru de vedere, al PSD, se va creea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea creiona în acest moment o majoritate pentru un Guvern stabil”, a spus Marcel Ciolacu.

„Mergem la guvernare dacă există o majoritate stabilă”, a spus liderul PSD.

UPDATE ORA 14:00. Delegația Uniunii Salvați România (USR) a ajuns la Palatul Cotroceni. Grupul USR este formată din Dacian Cioloș – care a fost anunțat drept propunerea de premier a formațiunii, Dan Barna, Stelian Ion, Cristian Ghinea și Anca Dragu.

UPDATE ORA 13:16: Florin Cîțu, președintele PNL, a spus că partidul nu a avansat o propunere de premier.

„PNL a prezentat mandatul, prin care am spus foarte clar că în acest moment nu avem o majoritate și atunci nu am avansat o propunere de premier”, a spus Florin Cîțu.

„PNL are o decizie foarte clară: Dacă USR votează contra PNL, nu putem merge la guvernare cu USR”, a spus liderul liberal.

Declarațiile au fost făcute la sediul Partidului Național Liberal din Aleea Modrogan.

UPDATE ORA 13:00: Delegația PSD a ajuns față în față cu președintele Klaus Iohannis la consultări. Aceasta este formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu și trei reprezentanți ai aleșilor locali – un primar de municipiu, un președinte de consiliu județean și un primar de comună.

Șeful statului i-a întâmpinat cu aceeași urare ca pe liberali: „Bine ați venit! Vă rog, luați loc”

UPDATE ORA 12:56: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, liderul delegației care se întâlnește cu șeful statului, a declarat că PSD merge la Cotroceni din respect pentru instutuția prezidențială.

„Mergem la Cotroceni din respect pentru instituția prezidențială, fiind cea mai importantă instituție a statului român, nu din respect pentru cei care au creat această criză politică. O să merg însoțit, n,ormal, de secretarul general al partidului, dl Paul Stănescu, dar și de trei tineri din administrațiile locale să vadă și domnul președinte că nu sunt frustrați că sunt de la PSD, ci sunt frustrați de ce pățesc românii din administrațiile lor. Și vor fi mari probleme cu școlile și cu spitalele pe care le au în subordine în perioada următoare. Mergem și cu planul PSD de combatere a crizei sanitare de acum opt luni de zile, care este valabil și acum. Mergem și cu cele 10 propuneri pe termen scurt ale PSD astfel încât capitalul românesc și populația să depășească aceste luni de zile, această iarnă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat despre propunerea de premier, liderul PSD a spus că va face declarații după consultările cu șeful statului.

UPDATE ORA 12:30: Liberalii au ieșit de la consultările cu șeful statului.

UPDATE ORA 12:00: Delegația PNL a ajuns la Palatul Cotroceni. Delegația liberalilor, formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu, a intrat la discuții cu șeful statului.

„Bine ați venit! Vă rog, luați loc”, a fost mesajul cu care i-a întâmpinat șeful statului pe liberali, conform unui clip video publicat de Administrația Prezidențială.

–-

Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările încep la prânz. Partidele au fost chemate separat la consultări pentru desemnarea premierului, după ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, marți, în Parlament. Tot luni, de la ora 16.00, premierul Florin Cîțu a fost convovat la „Ora prim-ministrului”, de către USR.

După ce Parlamentul retrage încrederea acordată Guvermului, prin votarea unei moțiuni de cenzură – cum s-a întâmplat marți în cazul Cabinetului Cîțu – Constituția prevede ca președintele să desemneze un alt candidat pentru funcția de premier. În cazul în care eșuează în votarea unui nou Executiv, președintele poate demara procedura de dizolvare  a Legislativului, urmată implicit de alegeri anticipate. Conform art. 89 din Constituție, „ După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

Primii care intră la discuții cu șeful statului sunt liberalii, de la ora 12:00.

Consultările vor avea loc după următorul program:

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Șeful statului argumentase, într-o declarație de miercurea trecută, la o zi după demiterea din Parlament că este nevoie de un răgaz de mai multe zile pentru a ajunge la discuții așezate. În plus, Klaus Iohannis se declarase neîncrezător că se va ajunge la o soluție după doar o rundă de consultări.

Guvern minoritar, alegeri anticipate, Guvern tehnocrat – sunt poisibile variante despre care a fost intrebat, la care Klaus Iohannis a răspuns: „Tocmai aceste soluții vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc. Și dacă am spus că situația este mai complicată decât altădată, eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de cosnultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții”.

„Dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest Guvern interimar va rămâne în funcție până se găsește o soluție. Nu există niciun înlocuitor, țara nu poate să rămână total neguvernată și cred că până la urmă toată lumea va înțelege că e mai bine să avem un Guvern cu puteri depline decât un guvern intermar”, a spus Klaus Iohannis.

Liberalii s-au răzgândit, după ce au anunțat că premierul nominalizat va fi Florin Cîțu

Liberalii au decis, vineri, în ședința Biroului Executiv Național să nu se prezinte cu o propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, deoarece nu se conturează o majoritate parlamentară. PNL a luat această decizie după în urmă cu o zi anunța că nominalizarea partidului pentru funcția de prim-ministru, la consultările de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîţu a declarat în Parlamentul României că, indiferent de rezultatul votului la moţiunea de cenzură, PNL nu se va preda şi nu va lăsa ţara „pe mâna acestor hrăpăreţi care vor să distrugă stabilitatea din România”.

PSD vrea specialiști, apoi alegeri anticipate

Conducerea PSD a decis, luni, în ședința Consiliului Național că reprezentanșii partidului merg la Cotroceni cu propunerea susținerii unui guvern de specialiști care să gestioneze perioada de criză până în primăvară, apoi PSD vrea să se organizeze alegeri anticipate, în martie 2022.

USR îl propune pe Dacian Cioloș

Delegația USR, formată din Dacian Cioloș, Dan Barna și Stelian Ion, merge la Cotroceni cu propunerea Dacian Cioloș prim-ministru și cu intenția de a rămâne la guvernare cu PNL, dar fără Florin Cîțu premier. „Suntem gata să ne asumăm guvernarea”, a declarat Cioloş, precizând, însă, că USR vede posibilă doar o coaliţie cu PNL şi UDMR, fiind exclusă o alianţă politică cu PSD şi AUR.

AUR merge cu o propunere de premier independent

Delegația Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) este formată din George Simion, copreşedintele partidului, copreşedintele Claudiu Târziu, Marius Lulea, Dan Tănasă şi Dumitrina Mitrea

George Simion, copreşedintele AUR, a declarat că formaţiunea pe care o conduce susţine propunerea unui premier independent, în persoana lui Călin Georgescu. „Am purtat discuţii cu alte partide, nu există o majoritate parlamentară, dar AUR vrea să îşi ofere sprijinul pentru stabilitate şi soluţii concrete. Noi ne dorim un premier independent precum Călin Georgescu. Aşteptăm celelalte formaţiuni să vină cu un nume pe care să-l agreăm, un premier independent, dincolo de orice dubiu”, a declarat, luni, George Simion.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și