Prima pagină » Actualitate » Consultări cu „scântei” la Ministerul Mediului cu asociațiile din industria lemnului pe forma noului Cod Silvic

Consultări cu „scântei” la Ministerul Mediului cu asociațiile din industria lemnului pe forma noului Cod Silvic

Consultări cu „scântei” la Ministerul Mediului cu asociațiile din industria lemnului pe forma noului Cod Silvic

Asociațiile profesionale din administrația silvică și din industria lemnului discută luni cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre forma proiectului privind noul Cod Silvic. Asociațiile de propietari de fond forestier se plâng de întârzierea compensațiilor, dar și de sancțiunile penale excesive prevăzute în noul proiect.

Astăzi la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se țin consultări cu asociațiile patronale din silvicultură, referitoare la proiectul privind noul Cod Silvic, proiect aflat în transparență decizională. Astfel, propietarii de păduri se plâng de întârzierea compensațiilor către propietarii care dețin fonduri forestiere în arii și zone strict protejate, care conform legii nu au dreptul să intervină.

Astfel, asociațiile din industria lemnului spun că au mai multe obligații, decât drepturi. De exemplu, asociația ProLemn transmite că protecția pădurilor nu se realizează prin acțiuni represive, ci prin gestionare durabilă, spune Cătălin Tobescu. Întrucât există un anumit grad de inventivitate în ceea ce privește ocolirea prevederilor SUMAL,  introducerea în sistemul electronic a unor date falsificate va fi asimilată infracțiunii de fals în declarații și poate fi pedepsită cu închisoare de până la 5 ani, prevede noul Cod Silvic.

Pe de altă parte, Mircea Fechet dă asigurări în ceea ce privește digitalizarea și debirocratizarea relației dintre cetățean și instituție, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Silvic.

În măsura în care putem să simplificăm, să digitalizăm și să debirocratizăm orice fel de proces și orice fel de relație între cetățean și minister și în măsura în care colegii mei îmi vor da soluția tehnică corectă, sunt un susținător, a spus Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a transmis că în calitatea sa de ministru liberal, „orice obligativitate nu poate să vină la pachet decât cu o compensație justă în măsura în care aceea obligație lipsește propietarul, oricare ar fi el, de un drept”. Acesta s-a arătat deschis de a soluționa problemele pe care administratorii de fond forestier din țară le-au transmis în cadrul dezbaterii.

Dezbaterile continuă și mâine la Ministerul Mediului

Marți sunt programte consultări cu societatea civilă pe noul Cod Silvic, iar miercuri discuțiile continuă la minister, fiind invitate entități ale statului, autorități centrale și locale.

Una dintre noutățile cu care vine acest proiect se referă la tăierile de păduri. Astfel, în prezent, tăierile la ras sunt interzise în aproximativ 5% din suprafața împădurită a României, iar prin proiectul de Cod Silvic această interzicere se va aplica unei suprafețe care va fi aproape de 50% din întreaga suprafață împădurită din România, a precizat ministrul Mediului.

Noul Cod Silvic va permite statului să își asume împădurirea terenurilor care au fost în trecut despădurite și ulterior au fost abandonate de proprietari. Este voba despre aproximativ 5000 de hectare identificate până în acest moment, dar bineînțeles că această cifră poate să și crească, a spus ministrul Mediului.

Sursa: Facebook/ Ministerul Mediului

CITIȚI ȘI:

Ministerul Mediului lansează în dezbatere publică un nou Cod Silvic. Mircea Fechet: Introducem două infracțiuni noi pentru furtul de lemne

Deșeurile trebuie să devină sursă de „materii prime” pentru economie. România investește 1,2 miliarde de euro în reciclare, explică ministrul Mediului

 

 

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și