Consultații preventive record pentru copii, anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Șeful CNAS dă tonul la promovarea serviciilor de prevenție

Consultații preventive record pentru copii, anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Șeful CNAS dă tonul la promovarea serviciilor de prevenție
Publicat: 04/10/2023, 20:13
Actualizat: 04/10/2023, 21:31

La mai puțin de două luni de la preluarea conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu schimbă strategia și alege să promoveze prevenția ca abordare strategică, cu un accent evident pe această zonă.

„Avem fonduri suplimentare și servicii suplimentare pentru prevenție”, a anunțat Andrei Baciu în ultimele intervenții publice pe care le-a avut.

„Țintim la schimbarea mentalității în România: la medic nu mergem doar atunci când ne doare ceva, ci tocmai ca să nu ne doară ceva în viitor”, a explicat șeful CNAS.

Prin urmare, CNAS a început o campanie de promovare a serviciilor de prevenție gratuite, nu doar pentru a-i convinge pe asigurați să meargă la medic, ci și pentru a-i informa despre drepturile lor. Informațiile și noutățile sunt transmise săptămânal pe canalele CNAS, inclusiv pe pagina de Facebook a instituției, respectiv cea a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Conform datelor oferite de instituție, de la începutul anului trecut au fost acordate peste 172.000 de consultații de prevenție la categoria de vârstă 2-17 ani.

Peste 61.000 de consultații de prevenție (categoria de vârstă 2-17 ani) au fost acordate în trimestrul 2 al anului, cu 20% mai mult comparativ cu primul trimestru al anului. Datele aparțin Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care desfășoară o campanie de promovare a importanței prevenției în sănătate.

Potrivit unei informări transmise pe pagina de Facebook a președintelui CNAS, Andrei Baciu, pentru copiii de peste 4 ani Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează, o dată pe an, consultații preventive pentru screeningul anemiei și rahitismului, screeningul tulburărilor de vedere, screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală crescut, precum și pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuala sau cel al depresiei.

Potrivit preşedintelui CNAS, tot în luna august a acestui an au fost înregistrate 364 de bilete de trimitere eliberate copiilor cu vârsta între 2 şi 17 ani pentru servicii paraclinice de prevenţie, cele mai multe în: Bucureşti (131), Cluj (49), Iaşi (26), Botoşani (19), Timiş (18).

Obezitatea, o problemă de sănătate publică

Baciu a susţinut că doar în luna august a acestui an, pentru categoria de vârstă 2-17 ani, au fost acordate 30.866 consultaţii oftalmologice la nivel naţional şi 346 au fost spitalizaţi cu diagnosticul „Obezitate datorită unui exces caloric”.

„În plus, este bine de ştiut faptul că în anul 2022 au fost acordate 262.801 de consultaţii de prevenţie la această grupă de vârstă 2 -17 ani”, a scris Baciu pe Facebook.


Andrei Baciu afirmă că în cadrul consultaţiilor preventive, care sunt decontate de CNAS, medicul poate prescrie tratamente şi poate elibera trimiteri la analize şi investigaţii sau la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Ce servicii puteți cere

Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie se realizează: pentru screeningul anemiei şi a rahitismului (pentru copiii cu vârsta între 2 şi 5 ani), pentru screeningul tulburărilor de vedere, pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală – (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială (cu vârsta mai mare de 6 ani), pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuală, pentru screeningul depresiei.

CITIȚI ȘI:

CNAS anunță că PLĂȚILE din sistemul asigurărilor sociale de sănătate au fost deblocate. Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului

CNAS: Pacienții cu arsuri vor beneficia de noi servicii gratuite

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”