La mai puțin de două luni de la preluarea conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu schimbă strategia și alege să promoveze prevenția ca abordare strategică, cu un accent evident pe această zonă.
„Avem fonduri suplimentare și servicii suplimentare pentru prevenție”, a anunțat Andrei Baciu în ultimele intervenții publice pe care le-a avut.
„Țintim la schimbarea mentalității în România: la medic nu mergem doar atunci când ne doare ceva, ci tocmai ca să nu ne doară ceva în viitor”, a explicat șeful CNAS.
Prin urmare, CNAS a început o campanie de promovare a serviciilor de prevenție gratuite, nu doar pentru a-i convinge pe asigurați să meargă la medic, ci și pentru a-i informa despre drepturile lor. Informațiile și noutățile sunt transmise săptămânal pe canalele CNAS, inclusiv pe pagina de Facebook a instituției, respectiv cea a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Conform datelor oferite de instituție, de la începutul anului trecut au fost acordate peste 172.000 de consultații de prevenție la categoria de vârstă 2-17 ani.
Peste 61.000 de consultații de prevenție (categoria de vârstă 2-17 ani) au fost acordate în trimestrul 2 al anului, cu 20% mai mult comparativ cu primul trimestru al anului. Datele aparțin Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care desfășoară o campanie de promovare a importanței prevenției în sănătate.
Potrivit unei informări transmise pe pagina de Facebook a președintelui CNAS, Andrei Baciu, pentru copiii de peste 4 ani Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează, o dată pe an, consultații preventive pentru screeningul anemiei și rahitismului, screeningul tulburărilor de vedere, screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală crescut, precum și pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuala sau cel al depresiei.
Potrivit preşedintelui CNAS, tot în luna august a acestui an au fost înregistrate 364 de bilete de trimitere eliberate copiilor cu vârsta între 2 şi 17 ani pentru servicii paraclinice de prevenţie, cele mai multe în: Bucureşti (131), Cluj (49), Iaşi (26), Botoşani (19), Timiş (18).
Baciu a susţinut că doar în luna august a acestui an, pentru categoria de vârstă 2-17 ani, au fost acordate 30.866 consultaţii oftalmologice la nivel naţional şi 346 au fost spitalizaţi cu diagnosticul „Obezitate datorită unui exces caloric”.
„În plus, este bine de ştiut faptul că în anul 2022 au fost acordate 262.801 de consultaţii de prevenţie la această grupă de vârstă 2 -17 ani”, a scris Baciu pe Facebook.
Andrei Baciu afirmă că în cadrul consultaţiilor preventive, care sunt decontate de CNAS, medicul poate prescrie tratamente şi poate elibera trimiteri la analize şi investigaţii sau la medicul de specialitate din ambulatoriu.
Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie se realizează: pentru screeningul anemiei şi a rahitismului (pentru copiii cu vârsta între 2 şi 5 ani), pentru screeningul tulburărilor de vedere, pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală – (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială (cu vârsta mai mare de 6 ani), pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuală, pentru screeningul depresiei.
CITIȚI ȘI:
CNAS: Pacienții cu arsuri vor beneficia de noi servicii gratuite