Contabilii și specialiștii din mediul de afaceri solicită ABROGAREA E-TVA. Boloș: „De roadele modulului E-TVA ne vom bucura pe termen lung”

Publicat: 25/06/2024, 20:33
Actualizat: 25/06/2024, 20:37

Contabilii și mediul de afaceri nu sunt de acord cu implementarea sistemului E-TVA, noua măsură fiscală fiind menită să reducă evaziunea fiscală.

Experții sunt de părere că E-TVA va îngreuna munca îngreuna munca antreprenorilor și va dăuna mediului de afaceri. Aceștia sunt de părere vrea controleze achizițiile cetățenilor, prin obținerea de informații detaliate despre orice produs achiziționat.

Ministrul finanțelor a explicat că măsura E-TVA este vitală pentru economie, motivând că 35 de miliarde de lei din cauza colectării deficitare a TVA-ului.

Premierul Marcel Ciolacu i-ar fi cerut lui Marcel Boloș să amâne aplicarea legii până la întâi ianuarie anul viitor, potrivit surselor Euro News. Conform ordonanței de urgență, publicată acum câteva zile în Monitorul Oficial, digitalizarea TVA, taxă pe care o regăsim în fiecare produs pe care îl cumpărăm, ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 august, anul acesta.

Pentru achizițiile făcute din 1 iulie, ANAF va transmite firmelor unde cont precompletat, care va conține anumite informații pe care companiile nu le au. În acest fel, vor apărea foarte multe erori pentru care contabilii vor trebui să facă note explicative, ceea ce ele va îngreuna foarte mult munca. Vor avea la dispoziție doar 5 zile să își dea seama de ce datele de la ANAF sunt greșite. Deși Fiscul va crede că sunt corecte, munca de verificare a fost mutată astfel de la ANAF la contribuabili în mod forțat.

„Digitalizarea nu ne eliberează, din contră, ne aglomerează. Vine la pachet cu obligații noi, cu activități administrative, cu sarcini noi. Probabil că se inventează o nouă profesie, cea de scriitor de note justificative la E-TVA, că asta ne așteaptă pe toți contabilii și contribuabilii să ne justificăm activitatea: „de ce sumele noastre nu se pupă goale lor și nici n-au cum să se pupe” „, a explicat un expert contabil pentru Euro News.

De partea cealaltă, ministrul finanțelor anunță că experții contabili și mediul de afaceri au timp să se familiarizeze cu noua măsură, pentru că va intra efectiv în vigoare abia începând cu 1 noiembrie.

„Ce s-a discutat în spațiu public. Că nu va exista timpul de control, de vreme ce noi punem la dispoziție aceste rapoarte și că aceste note justificative vor fi mari consumatoare de timp. Haideți să vedem acest lucru, pentru că intrarea lor în vigoare efectivă se va produce cu data de 1 noiembrie.

Însă, potrivit experților fiscali, prin modulul E-TVA, Fiscul vrea să colecteze și foarte multe date despre fiecare tranzacție în parte, în așa fel încât să știe concret ce achiziționează fiecare român, locul, oraș și valoarea cumpărăturilor, lucru pe care experții îl numesc dictatură fiscală.

Ministrul Marcel Boloș spune că digitalizarea TVA este crucială pentru că România stă extrem de prost la colectare a acestei taxe. Statul pierde anual peste 35 de miliarde de lei din cauza proastei colectări, care este cea mai mică din toată Uniunea Europeană. Bulgaria, Polonia sau Ungaria reușesc să încaseze mult mai bine acești bani.

„S-a creat în spațiu public o adevărată tragedie din modulul E-TVA, dar vă spun cu toată răspunderea și sinceritatea că este un modul necesar pentru a aduce normalitate în finanțele publice ale României și în sistemul fiscal. Și de roadele modulului E-TVA ne vom bucura pe termen lung, pentru că trebuie să se vadă în nivelul de încasări.”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

CITEȘTE ȘI:

Surse Ministrul Marcel BOLOȘ nu va fi remaniat/ Premierul Marcel CIOLACU îl așteaptă să rezolve problema cu ETVA

Factura electronică devine OBLIGATORIE pentru toți, de la 1 ianuarie 2025 / Boloș: E un instrument vital în lupta cu EVAZIUNEA fiscală

Rareș Bogdan îl contrazice pe Mircea Coșea, în privința unei potențiale crize economice: „Dacă crește o singură taxă PNL PLEACĂ de la guvernare”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Amendă de 3.300 de lei. Se interzice montarea pe mașină. 20 de puncte-amendă
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Câți dintre copii cunosc pe cineva care a consumat substanțe psihoactive sau droguri?
×