Prima pagină » Actualitate » Continuă „cursa” dintre București și Cluj-Napoca în privința prețurilor chiriilor. Cu cât se închiriază o locuință în cele două orașe

Continuă „cursa” dintre București și Cluj-Napoca în privința prețurilor chiriilor. Cu cât se închiriază o locuință în cele două orașe

Continuă „cursa” dintre București și Cluj-Napoca în privința prețurilor chiriilor. Cu cât se închiriază o locuință în cele două orașe

Prețurile cu care se închiriază locuințe a continuat și luna trecută să crească la nivel național, mai ales în cazul apartamentelor din marile orașe, precum București sau Cluj-Napoca.

Deși Clujul a devenit în ultimii ani orașul cu cele mai scumpe locuințe din țară, Capitala vine puternic din urmă, înregistrând creșteri semnificative în luna octombrie, potrivit datelor analizate de imobiliare.ro.

Spre exemplu, în ceea ce privește apartamentele cu trei camere, cele din București sunt cele mai scumpe din țară, în timp ce Cluj-Napoca este lider la nivel național atunci când vine vorba despre garsoniere.

Pe segmentul apartamentelor cu două camere, cele două orașe sunt la egalitate în continuare.

Prețurile au stagnat la nivelul pieței din Brașov în luna octombrie, iar Constanța conduce în clasamentul celor mai semnificative majorări ale chiriilor într-un an. Iași și Timișoara se mențin orașe mai accesibile pentru cei care vor să se închirieze un apartament.

„Segmentul chiriilor a continuat să fie vedeta pieței rezidențiale și în luna octombrie, după începerea anului universitar, iar acest lucru s-a întâmplat în contextul în care cererea a crescut și pentru apartamentele scoase la vânzare. Bucureștiul rivalizează cu Clujul în ceea ce privește prețurile practicate și își consolidează poziția de cel mai scump oraș pe segmentul apartamentelor mari unde chiria medie a ajuns la 675 euro”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Care sunt prețurile în București

Dacă în luna septembrie proprietarii solicitau, în medie, 650 euro/lună pentru un apartament cu trei camere în București, în octombrie prețul s-a majorat la 675 euro/lună, o creștere de aproape 15% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cele mai scumpe zone din Capitală au fost, în luna octombrie, Aviatorilor – Kiseleff și Primăverii. Pentru a închiria un apartament aici un chiriaș trebuie să aloce un buget lunar mediu de 1.250 de euro. În top se menține și zona Herăstrău, unde chiria ajunge la 1.150 euro/lună.

Cea mai ieftină zonă din București este Costin Georgian-Lucrețiu Pătrășcanu, unde pentru un apartament un chiriaș trebuie să scoată, în medie, 350 de euro din buzunar pe lună.

Alte zone accesibile în Capitală sunt Giurgiului și Berceni.

Cele mai ieftine zone din Cluj-Napoca

Cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca este Andrei Mureșanu. Un apartament aici costa în octombrie 700 euro/lună. Centrul orașului este, la rândul său, destul de costisitor pentru chiriași. Proprietarii solicită, în medie, 650 euro/lună pentru un apartament cu o astfel de poziționare privilegiată. Cu un buget de 625 euro/lună poți închiria o locuință în zona Sopor care s-a dezvoltat semnificativ, în ultimul timp, pe segmentul rezidențial nou.

La polul opus se află cartierul Mănăștur. Bugetul mediu necesar pentru achitarea chiriei lunare ajunge la doar 430 de euro în acest caz. Plătești cu doar câțiva euro în plus pe lună pentru un apartament în zona Bulgaria.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și