Continuă seria detașărilor în echipa lui Stelian Ion. Procurorul Laura Felicia Ceh se va ocupa, timp de trei ani, de relația cu Italia după situația generată de condamnații din România rămași în Peninsulă
Ministrul Justiției, Stelian Ion, își mărește echipa de lucru, iar seria detașărilor continuă. Sunt preluați în minister magistrați cu funcții de execuție de la parchete, iar în ultima ședință a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) a fost analizată o nouă notă prin care a fost solicitată o detașare.
În contextul situației generate de condamnații din România rămași în Peninsulă, CSM a luat în discuție detașarea la Ministerul Justiției – pentru o perioadă de 3 ani – a unui procuror al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism (DIICOT), Laura Felicia Ceh.
”Notă privind solicitarea de detaşare la Ministerul Justiţiei a doamnei Ceh Laura Felicia, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – structura centrală”, s-a precizat în solicitarea trimisă către CSM.
În urma analizei acestei solicitări, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât – în unanimitate – ”detaşarea la Ministerul Justiţiei a procurorului Laura Felicia Ceh, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – structura centrală, pentru o perioadă de 3 ani, începând cu data de 15.04.2021”.
Ministrul Justiției, referindu-se la calitățile care au recomandat-o pe Laura-Felicia Ceh pentru a ocupa această funcție, a declarat că aceasta are o ”experiență bogată”, ceea ce o ”recomandă” din plin. ”Pe doamna procuror o recomandă din plin experiența bogată în domeniul cooperării judiciare internaționale”, a spus Stelian Ion.
Laura Felicia Ceh, peste 24 de ani în funcția de procuror
Procurorul Laura-Felicia Ceh devine, astfel, cu data de 15 aprilie, magistrat de legătură român în Italia, potrivit unui comunicat de presă.
Respectivul post era vacant încă din anul 2011, iar detașarea ei a fost aprobată în urma unei proceduri de selecție care a constat în:
- concurs de dosare
- proba interviului
România și-a desemnat, astfel, un magistrat de legătură cu Italia, iar această funcție era imperios necesară ținând cont de faptul că mai mulți condamnați români – vezi cazurile lui Daniel Dragomir, Alina Bica sau Dragoș Săvulescu – s-au refugiat în Peninsulă.
În ceea ce privește experiența, Laura Felicia Ceh este procuror de peste 24 de ani, fiind primul magistrat de legătură român în Franța – 201202013. Totodată, Laura Felicia Ceh este ”punct de contact național la Rețeaua Judiciară în materie penală”.
Mandatul magistratului român de legătură în Italia se va desfășura pe o perioadă de trei ani, iar Laura Felicia Ceh își va desfășura activitatea în cadrul Ministerului italian al Justiției, la Roma.