Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a anunțat, vineri, semnarea contractului cu Avioane Craiova S.A. pentru revitalizarea și modernizarea a zece aeronave IAR-99. Prezent la eveniment, premierul Ludovic Orban a detaliat argumente investiției, care se regăsesc în programul de înzestrare a Armatei.
Șeful Ministerului Apărării Naționale, prezent la Fabrica de Avioane Craiova, alături de premierul Ludovic Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, a precizat că în cadrul acestei vizite se finalizează semnarea contractului cu Avioane Craiova S.A., căreia MApN i-a transmis invitația de participare la procedura de atribuire în luna mai.
Obiectivul principal al revitalizării și modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM este realizarea unor aeronave de școală și antrenament necesare pregătirii avansate a piloților pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Totodată, programul de înzestrare are ca scop menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică, potrivit Informării MApN.
„Valoarea totală a contractului este de 275 de milioane de lei, fără TVA, are o durată de realizare de 48 de luni. Primul avion așteptăm să intre în testele de verificare după 22 de luni și astfel, la finalul celor patru ani, să putem să avem toate cele zece avioane modernizate”, a declarat minsitrul Nicolae Ciucă, la Craiova.
„Noi am pus mare preț și totodată avem speranța că aceste echipament va asigura suportul tehnic pentru ceea ce înseamnă pregătirea tinerilor piloți din Forțele Aeriene Române, astfe încât să poată să facă trecerea pe avioanele supersonice F16. Totodată, prin acest program, nu ne-am limitat doar la această capabilitate, ci dincolo de antrenamentul de zbor, piloții vor putea fi pregătiți și pentru antrenamentul de luptă și, folosind această capabilitate, pentru tot ceea ce înseamnă sprijinul aerian în acțiuni militare concrete. Ca atare e un demers complex, de anvergură și sperăm ca el să reprezinte un punct de plecare pentru tot ceea ce înseamnă toate celelelalte elemente de dezvoltare și evoluție tehnologică în industria aeronautică românească, ale cărei produse sunt atât de necesare Forțelor Aeriene Române”, a detaliat Nicolae Ciucă.
„A fost un angajament ca o valoare cât mai mare din bugetul MApN să se îndrepte către industria națională de apărare și credem că prin acest demers ne aflăm doar în pareta de început, având în continuare proiecte și programe majore care să se concretizeze în produse de care armata noastră are nevoie”, a conchis Nicolae Ciucă.
„România a aprobat un program de înzestrare în valoare de peste 90 de miliarde, un program pe zece ani, un program care să asigure României capacitățile de apărare, să permită Armatei române să fie pregătită în orice moment să facă față oricărei situații. Știm că România e la răscruce de vânturi, unde se întâlnesc plăci tectonice și din acest motiv noi trebuie să investim în apărare, să investim în dezvoltarea capabilităților defensive, să investim în pregătirea militarilor români”, a declarat premierul la conferința de la Craiova.
„Obiectul pe care îl urmărim este acela de a asigura dezvoltarea economică, de a dezolta sau de a menține capacități industriale, de a genera locuri de muncă, de a asigura transfer tehnologic, de know-how”, a completat premierul.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că în ședința de Guvern de vineri seară se va aproba un memorandum prin care Avioane Craiova va fi declarat centrul de mentenanță IAR 99, în așa fel încât Avioane Craiova să fie de referință pentru modernizarea acestor avioane”.