Membrii Guvernului au dezbătut, miercuri, propunerile ministrului Cătălin Predoiu de modificare a legilor justiției.
Pachetul de legi ale justiției a fost adoptat de Guvern. Acestea vor intra în vigoare doar după ce vor fi votate de ambele camere ale Parlamentului, în forma în care ar putea fi modificate în dezbaterile din comisiile juridice și în urma votului din plen.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a fost acuzat că la Bruxelles a transmis altă formă a acestui proiect privind legile Justiției, iar acesta a explicat că, într-adevăr, a fost trimisă o formă diferită pentru că a suferit amendamente pe parcurs, în dezbaterile cu magistrații.
La această oră Cătălin Predoiu face prezentarea proiectului în față membrilor Guvernului. După cum se știe, cele mai multe asociații nu sunt de acord cu actuală formă a proiectului lui Predoiu, mai ales în ce privește procedura de numire a procurorilor șefi de parchete, deoarece Președintele României joacă în continuare un rol determinant.
Mai mult, s- a atras atenția și asupra modificării vechimii pentru numirea în aceste funcții, care este mai mare, de 15 ani, și nu 12 ani, această modificare fiind valabilă pentru procurorul general, procurorul șef DIICOT și DNA. Asociațiile susțin că aceste legi ar trebui modificate înainte de a ajunge pe masa Parlamentului, pentru că în formă această nu respectă independența magistraților.
DOCUMENTE:
Proiectele aflate în dezbaterea Guvernului:
Proiect Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii LG-11
Proiect Lege privind organizarea judiciara LG-16
Proiect Lege privind statutul judecatorilor ai procurorilor LG 15