Cooperarea politică, combaterea polarizării și a dezinformării, subiecte la FORUMUL EURO-ATLANTIC de la București / 75 de ani de la înființarea NATO

Publicat: 04 06. 2024, 11:24
Actualizat: 04 06. 2024, 11:26

Forumul EURO-ATLANTIC, organizat în data de 7 iunie 2024 de către Universitatea Româno-Americană, aniversează a 10-a sesiune de alegeri europarlamentare, împlinirea a 75 de ani de la înființarea NATO și a 20 de ani de la aderarea României la această organizație. Cooperarea politică, combaterea polarizării și a dezinformării sunt subiecte cruciale pe agenda FORUMULUI EURO-ATLANTIC de la București și care vor fi discutate cu invitați de marcă, atât din țară, cât și din străinătate. 

Evenimentul este organizat cu sprijinul Centrului de Drepturile Omului și Migrație, Centrului de Excelență Euroatlantică pentru Diplomație și Relații Externe, Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Avertizare Timpurie, CaleaEuropeana.ro, Financial Intelligence, Centrului de Expertiză Europeană Europuls și Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică,

Cele 3 paneluri ale evenimentului pun în discuție subiecte de actualitate pentru societate, fiind concepute ca un dialog între profesioniști, ce are ca scop examinarea comprehensivă a evoluțiilor recente din spațiul euro-atlantic și înțelegerea consecințelor de anvergură ale acestora.

Forumul subliniază faptul că sunt necesare eforturi concertate, în cadrul unei cooperări internaționale strânse, pentru a proteja valorile democratice comune și pentru a promova o structură societală mai consolidată.

Cele trei paneluri vor aborda cooperarea politică, combaterea polarizării sociale și a dezinformării, precum și apărarea ordinii bazate pe reguli în mediul de afaceri în contrast cu tendințele neo-imperialiste.

Panelul I – Abordarea unor aspecte de instabilitate contemporană în statele democratice
Acest panel este axat pe cooperare politică, dezbateri pe teme ale instabilității contemporane ce generează provocări pentru statele democratice, în special în ceea ce privește aspecte legate de suveranitate, colaborare internațională și diplomație.

Sunt invitați factori de decizie politică, oameni de știință și practicieni care să se implice într-un dialog care să încurajeze reflecția și care să poată trasa o cale către o ordine democratică mai sigură și mai rezilientă.

Panelul II – Abordarea provocărilor actuale în era polarizării sociale și a dezinformării
Acesta tratează multidimensionalitatea culturală democratică, subliniind obstacole sistematice în combaterea polarizării sociale și a dezinformării. Panelul II invită reprezentanți ai guvernului, societății civile, mediului academic și sectorului privat să se angajeze într-un dialog constructiv care să abordeze provocările actuale cu care se confruntă democrațiile liberale.

Panelul III – Promovarea ordinii bazate pe reguli în mediul de afaceri
Acesta este dedicat tuturor actorilor de pe piața liberă, oferind o analiză a avantajelor comparative ale desfășurării afacerilor într-un cadru reglementat în mod transparent, spre deosebire de piețele cu tendințe autoritare. Cel de-al treilea panel invită participanți din diverse sectoare și medii economice să se angajeze într-un dialog constructiv, în secțiunea de întrebări-răspunsuri, menit să promoveze înțelegerea comună și să identifice strategii pentru creșteri economice incluzive și durabile în cadrul unor piețe economice bazate pe reguli clare.

Agenda evenimentului:

  • Costel NEGRICEA, Rector, Universitatea Româno-Americană
  • Invitați speciali: Promovarea valorilor democratice
    TBN, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord
    TBN, Biroul Parlamentului European în România
    Kamilla LINDSTRÖM REHBINDER, Adjunct al Misiunii diplomatice a Suediei la București
    Alfredo Maria DURANTE MANGONI, Ambasadorul Republicii Italiene în România
    Reuven AZAR, Ambasadorul Statului Israel în România
    Moderator: Iulian CHIFU, Director, Centrul pentru Prevenirea Conflictelor și Avertizare Timpurie

PANEL I – LIDERSHIP POLITIC

Abordarea unor aspecte de instabilitate contemporană în statele democratice
Oana Silvia ȚOIU, Membru al Camerei Deputaților
Cristi BĂCANU, Membru al Camerei Deputaților
Andi Lucian CRISTEA, Membru al Camerei Deputaților
12:45 – 13:00 Sesiunea de întrebări și răspunsuri
Moderator: Robert LUPIȚU, Redactor-șef, CaleaEuropeana.ro

PANEL II – POLARIZARE ȘI DEZINFORMARE

  • Abordarea provocărilor actuale în era polarizării sociale și a dezinformării
  • Adriana SAFTOIU, Expert internațional în comunicare
  • Cristina IVAN, Director, Institutul Național de Studii de Intelligence, ANIMV
  • Constantin SPÎNU, Director de comunicare și relații publice, Ministerul Apărării Naționale
  • Andrei ȚĂRNEA, Director General, Departamentul de comunicare și politică publică, Ministerul Afacerilor Externe

PANEL III – APĂRAREA ORDINII BAZATE PE REGULI

  • Promovarea ordinii bazate pe reguli în mediul de afaceri
  • Andreea NEGRU, Președinte, Patronatul European al Femeilor de Afaceri
  • Flavia POPA, Secretar General, BRD – Groupe Société Générale
  • Adrian CODIRLAȘU, Vicepreședinte, CFA Society Romania
  • Gabriel ȚECHERĂ, Director Guvernanță Corporativă și Relații Investitori, Transport Trade Services
  • Radu HANGA, Președinte al Bursei de Valori București (tbc)

CONCLUZII

  • Silvia TĂBUȘCĂ, Director al Centrului pentru Drepturile Omului și Migrațiune, Universitatea Româno-Americană
  • Lucian BOTEA, Prorector, Universitatea Româno-Americană

Participarea la eveniment este GRATUITĂ. Pentru informații suplimentare și înscrieri vă rugăm să accesați pagina web dedicata: https://euro-atlantic.rau.ro. Înscrierile pentru participarea la eveniment pot fi făcute până pe 5 iunie 2024.

Despre Universitatea Româno-Americană

Universitatea Româno-Americană (www.rau.ro) a fost înființată în anul 1991, cu scopul de a promova valorile educaționale ale învățământului superior american, pe fondul bogatelor tradiții ale învățământului românesc.

Instituția a fost evaluată și acreditată în 2021 de către ARACIS, obținând pentru a treia oară consecutiv calificativul „Grad de încredere ridicat”, o reconfirmare a faptului că aceasta oferă educație și cercetare la un înalt standard de calitate, într-un climat intern stimulativ intelectual atât pentru studenți, cât și pentru corpul profesoral.

Tinerii care aleg URA au șansa de a studia în România, în condițiile și după modelul promovat de mari universități de renume la nivel internațional.

 

CITIȚI ȘI:

Gândul Euro Industry SUMMIT | Constantin, Hidroelectrica:  „Încurajăm dezvoltarea industriei din România”