Prima pagină » Actualitate » Adolescenții cu vârste între 12 și 17 ani se pot imuniza cu vaccinul Moderna începand cu 1 august

Adolescenții cu vârste între 12 și 17 ani se pot imuniza cu vaccinul Moderna începand cu 1 august

Adolescenții cu vârste între 12 și 17 ani se pot imuniza cu vaccinul Moderna începand cu 1 august

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că începe imunizarea cu vaccinul Spikevax, produs de Moderna, a adolescenţilor cu vârste între 12 şi 17 ani. Programarea  se poate face pe platformă începând de duminică, prin conturile părinţilor. Adolescenţii vor primi două doze de vaccin, la un interval de 28 de zile.

„Duminică, 1 august a.c., platforma de programare va permite înscrierea la vaccinare a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, pentru imunizarea împotriva COVID-19, cu vaccinul produs de compania Moderna”, a transmis, vineri, CNCAV.

Totodată, sursa citată a precizat că această campanie de imunizare în rândul adolescenţilor vine după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, în 23 iulie, acordarea extinderii indicaţiei vaccinului Spikevax/ Moderna împotriva COVID-19 pentru categoria de vârstă 12-17 ani.
Serul anti-Covid-19 produs de compania Moderna, acum botezat Spikevax, va fi administrat în același mod ca la persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani – două doze la o distanță de 4 săptămâni între prima doză și rapel.

Cercetarea în care s-au analizat efectele serului la copii a implicat 3.732 de minori cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, precizează un comunicat al EMA.

Studiul a arătat că Spikevax a produs la minorii de peste 12 ani un răspuns imunitar similar cu cel observat la adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani (măsurat prin nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2).

De asemenea, niciunul dintre cei 1.663 de copii care au primit vaccinul real nu s-a îmbolnăvit de COVID-19, comparativ cu patru din cei 1.073 de copii cărora li s-a administrat o injecție placebo.

Aceste rezultate au permis EMA să concluzioneze că eficacitatea Spikevax la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani este similară cu cea observată la adulți.

Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 28 de zile.

Vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă

Înscrierea la programare a minorilor în platforma electronică se va putea realiza prin intermediul conturilor părinţilor, tutorilor sau ale aparţinătorilor legali. De asemenea, din 2 august, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough organizate la nivel naţional.
Vaccinarea este gratuită şi voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare se pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât şi formularul de consimţământ informat prin care îşi exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinţi, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulţii vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, paşaport, pentru adulţi şi certificatul de naştere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

Ce spunea Valeriu Gheorghiţă

Din data de 2 august în România se va putea vaccina cu vaccinul de la compania Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani. În aceste zile se optimizează platforma naţională de programare, care să permită începând cu 1 august programarea celor care doresc”, spune Valeriu Gheorghiţă.

Procedurile sunt similare cu populaţia de pete 18 ani, respectiv administrarea a două doze la interval de 28 de zile, iar consimţământul adulţilor este obligatoriu, a mai declarat Gheorghiţă.viewscnt

 

Care sunt potențialele efectele adverse

Cele mai frecvente reacții adverse la copii sunt similare cu cele care apar și la persoanele mai mari de 18 ani.

Acestea includ dureri și inflamări la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici măriți, frisoane, greață, vărsături și febră.

Efectele sunt de obicei ușoare sau moderate și se îmbunătățesc în câteva zile de la vaccinare.

Însă, întrucât studiul a inclus un număr limitat de tineri, nu s-ar fi putut detecta noi reacții adverse mai puțin frecvente.

Totodată, nici nu a putut fi estimat riscul de efecte secundare grave cunoscute, cum ar fi miocardita (inflamația mușchiului inimii) și pericardita (inflamație a membranei din jurul inimii).

Cu toate acestea, profilul general de siguranță al Spikevax determinat la adulți a fost confirmat în studiul la adolescenți.

Prin urmare, EMA a considerat că beneficiile Spikevax la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care cresc riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Citește și