Prima pagină » Actualitate » Copilărie în Rusia lui Putin. Tații mor în Ucraina, copii merg în tabere de vară finanțate de stat. „MINI-TANCURI T-34, lecții despre cultura Chinei”

Copilărie în Rusia lui Putin. Tații mor în Ucraina, copii merg în tabere de vară finanțate de stat. „MINI-TANCURI T-34, lecții despre cultura Chinei”

Copilărie în Rusia lui Putin. Tații mor în Ucraina, copii merg în tabere de vară finanțate de stat. „MINI-TANCURI T-34, lecții despre cultura Chinei”

Rusia contemporană trăiește, din anul 2022, sub spectrul așa-zisei „operațiuni militare speciale” din Ucraina, iar Vladimir Putin refuză cu obstinație să vorbească despre „război”, pentru nu fi obligat, conform legii, să declare mobilizarea generală. Realitatea paralelă a președintelui rus vrea să demonstreze că viața își urmează un curs normal în Rusia, iar ofensiva ucraineană din Kursk, spre exemplu, pare a nu exista pentru oficialități, cel puțin la nivel declarativ.

De altfel, în regiunea Kursk vor fi organizate alegeri locale, în luna septembrie, așa cum se va întâmpla și în alte regiuni ale Rusiei, iar Vladimir Putin lasă să se înțeleagă – prin vizitele de lucru pe care le face – că are situația sub control.

Unul dintre avantajele financiare pe care guvernul rus le oferă soldaților care luptă în Ucraina sunt tichetele pentru tabăre de vară unde să meargă copiii acestora.

Potrivit site-ului Meduza (etichetat drept „organizație indezirabilă” de autoritățile ruse, în anul 2023), activitățile din astfel de tabăre au, în general, „o înclinație patriotică, romantând războiul și încadrându-l copiilor ca un efort eroic și defensiv”.

Guvernul rus a început să furnizeze vouchere pentru copiii soldaților pentru a merge în tabăra de la Litvinovo, spre exemplu, în anul 2023. Potrivit Ministerului Dezvoltării Sociale Regionale de la Moscova, statul a finanțat aproximativ 3.000 de locuri pentru copii în vara anului 2024.

Tabăra Litvinovo acceptă copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 15 ani. Deschisă inițial în 1955 ca tabără Young Pioneer, a suferit renovări începând cu începutul anilor 2000, iar acum include facilități de golf, bowling și patinaj cu rotile, precum și două piscine interioare și alte facilități. Anul trecut, presa rusă a numit-o una dintre cele mai bune 10 tabere de vară din țară.

Ziua începe cu intonarea imnului Rusiei și cu ridicarea drapelului

Fiecare zi la Litvinovo a început cu imnul național rus și cu ridicarea drapelului rus. Potrivit Mariei – consilier în această tabără, numele fiind schimbat pentru a nu existat repercusiuni -, acesta a fost primul an în care consilierilor de tabără li s-a spus să cânte împreună cu copii imnul Rusiei.

Dimineața, copiii sunt „prinși” în activități precum sculptura, desenul, fabricarea săpunului și cursurile de artă chineză.

„Deoarece Rusia are relații foarte bune cu China, am decis să facem o activitate în care studenții învață despre țară, tradițiile și arta ei națională și să îi punem pe elevi să facă meșteșuguri”, a declarat un alt consilier din această tabără.

Mai mult, tabăra Litvinovo a găzduit chiar și câțiva copii din China. Mamele lor i-au însoțit în Rusia, dar copiii locuiau și făceau activități cu copiii ruși. La sfârșitul fiecărei sesiuni de tabără, copiii ruși și chinezi și-au scris scrisori unul altuia, iar mamele copiilor chinezi au ținut scurte discursuri în mandarină, care au fost traduse de un interpret.

Un citat din discursul unei chinezoaice a rămas în memoria consilierului: „Lumea are nevoie de pace – țările ar trebui să fie prietene între ele. Vino în China, te așteptăm!”

Copiii se transformă în „tanchiști” și se plimbă că tancuri T-34 în miniatură

La începutul lunii august, un grup de copii a plecat într-o excursie în parcul tematic militar Patriot Park din Moscova.

Copiii au ascultat prelegeri despre cel de-al Doilea Război Mondial și despre echipamentul militar modern al Rusiei.

Tabăra de la Litvinovo are chiar și o pistă închisă pe care copiii puteau conduce o versiune în miniatură a unui tanc T-34; potrivit Kristinei, camperii au fost „încântați” de acest lucru.

„Creierul copiilor nu este capabil să înțeleagă ideea că cineva apropiat lor (n.red. – tații lor, soldați pe forntul ucrainean) face lucruri rele. Înfățișarea războiului într-o lumină romantică le poate schimba percepția asupra conflictului. Poți spune orice vrei despre asta, și că acești copii au căzut pradă propagandei. Dar mulți dintre ei cred sincer că părinții lor fac ceva bun”, a explicat un alt consilier.

Copiii ruși, obligați să asculte muzică „patriotică”

În august, la una dintre nopțile de film de la Litvinovo, a fost prezentat filmul de acțiune rus „T-34 ”, iar copii l-au ascultat pe militarul Rustam Saifullin, care – în 2022 – a primit titlul de Erou al Rusiei pentru participarea sa la războiul cu Ucraina.

La o întâlnire care a avut loc înainte de deschiderea sezonului 2024 al taberei Litvinovo, consilierilor li s-a înmânat și o listă de cântăreți a căror muzică nu putea să fie cântată în tabără. Pe listă s-au aflat, în primul rând, artiști care s-au declarat împotriva războiului din Ucraina.

Totuși, nu toți copiii din tabără s-au bucurat de muzica „patriotică. Ocazional, copiii aveau atacuri de panică și trebuiau scoși din sala de dans.

„Începeau să tremure și să aibă probleme cu respirația. Chemam psihologii, dar uneori erau ocupați și trebuia să-i liniștim singuri pe copii. Unii dintre ei au spus că sunt doar speriați de muzica dată prea tare, alții au spus că aceste cântece patriotice le amintesc de tăticii lor și că le este dor de ei”, a declarat consilierul.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

ECHILIBRUL PRECAR din Orientul Mijlociu. „Mediatorul” Putin înarmează Iranul, SUA și Israel se pregătesc pentru o nouă etapă în istoria regiunii

Operațiunea „Gershkovich”. Cum a pregătit FSB recuperarea ASASINULUI rus Vadim Krasikov și cine este GENERALUL care i-a raportat direct lui Putin

Abandonul Rusiei de la principiul unu la unu în schimbul de PRIZONIERI și prețul pentru Krasikov. Analist: „Memento dur pentru lumea REPRESIUNII ruse”

Cel mai mare schimb de PRIZONIERI între Occident și Rusia, după Războiul Rece. „Kremlinul recuperează SPIONI, asasini, hackeri, escroci”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și