Copilul rusoaicei de origine cecenă, urmărită internațional pentru terorism și care se află în arestul IPJ Suceava după ce a încercat să intre în țara noastră amestecată printre refugiații ucraineni, a fost scos din România. Băiatul în vârstă de opt ani a fost luat de un unchi stabilit în Austria, care este, la rândul său, un fost combatant rănit în timpul luptelor din Caucazul de Nord.
Amina Gerikhanova a fost prinsă de polițiștii de frontieră de la Vama Siret în timp ce încerca să intre pe teritoriul țării noastre însoțită de fiul ei în vârstă de opt ani.
Conform polițiștilor de frontieră români, Gerikhanova era căutată de autoritățile cecene încă din 2018, pentru „participare la o grupare armată ilegală”.
Aceasta intenționa să tranziteze teritoriul României, cu destinația Turcia, la amestecată printre pasagerii unui autocar destinat refugiaților ucraineni.
Femeia a fost prezentată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Suceava, cu propunere de arestare provizorie.
Depusă în arestul IPJ Suceava, suspecta în vârstă de 36 de ani a fost despărțită de copilul ei care a fost dus într-un centru al DGASPC Suceava după ce i s-a spus că mama lui a plecat să-și facă pașaport.
Surse din cadrul DGASPC Suceava au declarat, pentru Gândul, că, potrivit procedurii, copilul a fost găzduit provizoriu întru-un centru de plasament, după care s-a recurs la identificarea unor rude care l-ar putea lua în grijă.
Amina Gerikhanova a indicat, din celulă, un unchi al băiatului care locuiește în Austria. Ca urmare, autoritățile române au luat legătura cu bărbatul, care a venit imediat la Suceava pentru a-și lua nepotul.
Sursele citate au precizat că cecenul a venit într-un scaun cu rotile și a recunoscut faptul că paralizat după ce a fost rănit în luptele sângerose care au avut loc în țara natală.
Bărbatul a menționat că nu a avut probleme cu legea de când locuiește pe teritoriul Austriei și a arătat că are o afacere care îi asigură traiul, lucruri confirmate și de autoritățile austriece.
Reprezentanții DGASPC Suceava au cerut omologilor lor din Austria să monitorizeze atent condițiile de viață și modul în care este educat băiatul, având în vedere trecutul unchiului care l-a luat în îngrijire.
Curtea de Apel Suceava urmează să verifice dacă sunt întrunite condițiile pentru extrădare.