Coreea de Nord a lansat un nou avertisment către administrația Biden
SUA și Japonia au prezentat marți un front unit împotriva unei China din ce în ce mai îndrăznețe, iar Coreea de Nord a lansat un nou avertisment către administrația Biden.
Coreea de Nord a lansat un nou avertisment către administrația Biden
Coreea de Nord s-ar putea pregăti să efectueze primul lor test de arme de când președintele Joe Biden a intrat în funcție, potrivit mai multor oficiali americani care au vorbit la CNN sub condiția anonimatului.
Oficialii SUA sunt în alertă în timp ce SUA și Coreea de Sud desfășoară exerciții militare reduse, simulate, iar secretarul de stat american Tony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin sunt în Asia pentru întâlniri cu omologii lor japonezi și sud-coreeni.
Un test sau o provocare de un fel nu ar fi o surpriză, au spus experții regionali.
„Coreea de Nord a făcut în mod tradițional un fel de acțiune puternic provocatoare atât timpuriu atât în noile administrații din SUA, cât și din cele din Coreea de Sud”, a spus Bruce Klingner, cercetător principal la Heritage Foundation.
„Așadar, istoria ar indica că vor face ceva și în primele câteva luni ale administrației Biden”, a spus el. „Dacă fac o provocare, este perfect previzibil”.
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat reporterilor că administrația Biden a contactat „prin mai multe canale” regimul Kim din Coreea de Nord începând cu jumătatea lunii februarie, dar că Washingtonul a fost ignorat până acum.
SUA și Coreea de Sud au demarat săptămâna trecută exercițiile de antrenament militar și, probabil, cu referire la asta, dar și în lumina înalților oficiali americani care au făcut turul Asiei, mass-media controlată de stat din Coreea de Nord a publicat marți declarația lui Kim Yo Jong avertizând că, dacă SUA „vor să doarmă în pace în următorii patru ani, ar fi bine să se abțină de la a provoca lupte la primul pas”.
Blinken și secretarul apărării SUA Lloyd Austin urmau să viziteze Coreea de Sud în următoarea etapă a călătoriei lor diplomatice.
„Coreea de Nord așteaptă cu adevărat să vadă noua abordare a administrației Biden”, a declarat Benoit Hardy-Chartrand, analist politic și profesor adjunct la Universitatea Temple din Tokyo.
„Cred că ar fi preferat o continuare a administrației Trump, care a fost în mod clar destul de bună pentru ei”. Cu toate acestea, obținerea aliaților SUA pe aceeași pagină pentru a confrunta Coreea de Nord va fi o altă provocare pentru administrația Biden. În timp ce Japonia favorizează o abordare dură a denuclearizării, Seoul este pro-angajament – iar relațiile dintre Tokyo și Seul se află într-un reflux semnificativ în ceea ce privește conflictele istorice și comerciale.
Kim Yo-jong a criticat exercițiile militare comune americane și sud-coreene în desfășurare în Coreea de Sud
Declarația lui Kim, purtată marți de Agenția Centrală de Știri din Coreea de la Pyongyang, a avertizat „noua administrație” împotriva întreprinderii „jocurilor de război” dacă dorește „să doarmă în pace pentru [următorii] patru ani”.
Kim a spus că autoritățile din Seul ar putea întâmpina „consecințe” pentru efectuarea exercițiilor, care au început la începutul acestei luni.
Manevrele anuale au fost reduse în acest an din cauza pandemiei coronavirusului și implică în mare măsură simulări pe computer, spun oficialii militari.
Amenințările lui Kim vin în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul apărării, Lloyd Austin, au purtat marți discuții de securitate cu ministrul japonez al afacerilor Externe, Toshimitsu Motegi, și cu ministrul apărării Nobuo Kishi.
Blinken spusese mai devreme că SUA au încercat recent să ajungă la Phenian, dar nu au primit niciun răspuns. El și Austin au sosit marți la Seul.
„Ne uităm dacă diferite măsuri suplimentare de presiune pot fi eficiente, dacă există căi diplomatice care au sens”, a spus Blinken.
Dar, deși amenințările prezentate de Coreea de Nord sunt o preocupare comună atât pentru Washington, cât și pentru Tokyo, poziția din ce în ce mai asertivă a Chinei a fost punctul central al reuniunii bilaterale de securitate de marți de la Tokyo.
Tokyo și Beijing pretind ambele posesia unui lanț mic de insule nelocuite în Marea Chinei de Est, cunoscute sub numele de Senkaku în Japonia și Diaoyu în China. Ministrul de Externe Motegi spune că, China a modificat recent reglementările pentru forțele sale maritime care cresc riscul ostilităților în zonă.
Săptămâna trecută, Casa Albă a emis un document de strategie care menționează China drept principala amenințare la adresa sistemului internațional actual și a intereselor americane. Președintele SUA, Joe Biden, nu a schimbat multe dintre politicile administrației Trump față de Beijing. Noul președinte american a menținut tarifele comerciale, și-a exprimat sprijinul pentru Taiwan și a criticat China pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului. Robert Dujarric, codirector al Institutului pentru Studii Asiatice Contemporane din campusul Tokyo din Universitatea Temple, spune VOA News că nu se așteaptă ca Biden să renunțe la aceste probleme în curând.
Relațiile cu Japonia și Coreea de Sud au fost uneori destrămate în timpul administrației Trump, care a criticat Seoul și Tokyo cu privire la politica comercială și costul staționării a zeci de mii de soldați americani la bazele din ambele țări. Reafirmarea alianțelor prin vizitele secretarilor americani este o modalitate de a pune mai multă presiune asupra Beijingului și asta ar putea face ca președintele Chinei, Xi Jinping, să simtă că „strategia sa de izolare” regională este amenințată, explică Dujarric.