Coreea de Nord a efectuat un test de arme weekendul trecut, lansând două proiectile, potrivit a trei oficiali americani.
Măsura a fost așteptată pe scară largă, deoarece Kim Jong-un trimite un mesaj administrației Biden despre importanța țării în regiune.
Coreea de Nord a lansat proiectile cu rază scurtă de acțiune, posibil rachete de artilerie sau de croazieră, nu rachete balistice, potrivit unui oficial.
Știrile despre testul armelor vin, întrucât Coreea de Nord a fost relativ liniștită de la sfârșit de săptămână, abținându-se de la a-și susține priceperea militară sau capacitatea de a se ridica în fața Statelor Unite, lăsând oficialii să se întrebe despre intenția din spatele lansării.
Coreea de Sud și Japonia, aliații regionali ai Americii, au fost, de asemenea, la fel de liniștiți.
Lansările, care au fost raportate pentru prima dată de Washington Post astăzi, marchează primul test de arme cunoscut de Coreea de Nord de când președintele Joe Biden a preluat funcția și a venit în timp ce administrația sa își gândește încă opțiunile pentru a face față amenințării nucleare a regimului.
Parlamentarii și aliații cheie ai SUA așteaptă cu nerăbdare detalii despre politica lui Biden în Coreea de Nord, care se așteaptă să fie anunțată public în următoarele săptămâni, când administrația va finaliza o revizuire a politicilor, au declarat pentru CNN mai multe luni surse familiare cu discuțiile interne.
Dar decizia Coreei de Nord de a efectua un test de armament înainte de acest anunț nu este în mare parte surprinzătoare, deoarece oficialii americani, parlamentarii și experții avertizează de săptămâni întregi că Regatul Pustnic va efectua probabil un fel de test de arme în viitorul apropiat.
„Coreea de Nord a făcut, în mod tradițional, un fel de acțiune puternic provocatoare atât în noile administrații din SUA, cât și din cele din Coreea de Sud”, a declarat Bruce Klingner, cercetător principal la Heritage Foundation săptămâna trecută CNN, arătând testele efectuate în 2017, la scurt timp după fostul președinte Donald Trump a preluat funcția și, în 2009, pentru a marca sosirea fostului președinte Barack Obama în Casa Albă.
„Așadar, istoria ar indica că vor face ceva și în primele câteva luni ale administrației Biden”, a spus el la acea vreme.
„Dacă fac o provocare, este perfect previzibil”.
Dar acțiunea nord-coreeană a fost mai puțin provocatoare decât sub administrațiile anterioare.
Jeffrey Lewis, profesor la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury, care este specializat în informații cu sursă deschisă, a declarat pentru CNN că Coreea de Nord pare să fi testat o rachetă de croazieră de apărare de coastă, despre care a spus că ar fi „destul de rutină și, în toate cazurile un răspuns foarte ușor la exercițiul militar SUA-Coreea de Sud ”.
„Pe o scară de la 1 la 10, 10 fiind un test al unei noi rachete balistice intercontinentale și 1 este Kim care trece în direcția noastră generală, acesta este un 2”, a adăugat el.
CNN a raportat săptămâna trecută că serviciile secrete americane au evaluat că Coreea de Nord ar putea să se pregătească să efectueze primul lor test de arme de când Biden a depus jurământul ca președinte și că oficialii americani sunt în alertă în timp ce secretarul de stat american Tony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin au călătorit în Asia pentru întâlniri cu omologii lor japonezi și sud-coreeni.
Respectivul răspuns va varia în funcție de ceea ce a testat Pyongyang.
Săptămâna trecută, Kim Yo-jong, sora liderului Coreei de Nord, a avertizat administrația Biden, la câteva ore după ce Casa Albă a declarat că nu a primit un răspuns la deschiderile diplomatice pe care le făcuse Phenian.
A doua zi, Blinken și Austin și-au reafirmat angajamentul față de „denuclearizarea completă a Coreei de Nord” în Japonia și de a crea oportunități pentru o cooperare suplimentară între SUA, Japonia și Coreea de Sud, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
Marțea trecută, un general senior din SUA a emis, de asemenea, un avertisment public cu privire la amenințarea reprezentată de Coreea de Nord.
„Regimul Kim Jong-un a obținut un succes alarmant în încercarea de a demonstra capacitatea de a amenința patria SUA cu ICBM-uri armate nuclear, considerând că astfel de arme sunt necesare pentru a descuraja acțiunea militară americană și pentru a asigura supraviețuirea regimului său”, a spus generalul Glen Van Herck , șeful Comandamentului Nordic al SUA și responsabil cu apărarea Statelor Unite continentale, a declarat săptămâna trecută Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului.