Dosarul DNA deschis pe numele unor angajați ISU Prahova, acuzați că ar fi luat mită de la mai multe societăți comerciale, în urma unor controale, arăta că militarii ar fi primit de la Cornel Dinicu o masă gratis, „de protocol” la Ferma Dacilor. Ulterior, procurorii militari au stabilit că aceste fapte nu există și au clasat dosarul. DNA va redeschide acest dosar, după ce la Ferma Dacilor, care ar fi funcționat fără autorizație la incendiu, au murit, marți, cel puțin 7 persoane.
Procurorul care a clasat dosarul DNA privind fapte de corupție ale unor ofițeri ISU Prahova este colonelul magistrat Mihai Gheorghe, procuror militar în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari.
Dosarul a fost clasat în martie 2023, așa cum Gândul a explicat AICI, după ce fusese deschis în 2020, când s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem ”sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu „dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu referire la faptele posibil comise de col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU, la data faptelor, prim-adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova, cpt. SAVU LULIAN-MIHAI, sit. VASILE ALEXANDRU-VALENTIN, pit. adj. GHERGHE NECULAI-LAURENȚIU și cpt. CHELBA CRISTINA, toți patru, la data faptelor, inspectori de prevenire în cadrul Inspecției de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „ Șerban Cantacuzino” al județului Prahova”, se arată în dosarul deschis în 2020 și clasat anul acesta în martie.
În dosar se menționează că „s-a reținut posibilitatea implicării în mod direct și în repetate rânduri, a col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU, la data faptelor, prim-adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „ Șerban Cantacuzino ” al județului Prahova, în activitatea subordonaților, respectiv în sensul că ar fi solicitat acestora să nu aplice acele măsuri contravenționale impuse de lege urmare efectuării activităților de control la obiective, agenți economici, de pe raza de competență, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în condițiile exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către inspectorii de prevenire, la momentul controalelor efectuate de linia securității la incendiu”, se arată în dosar.
Potrivit celor menționate în dosar, în iulie 2019, ofițerii ISU Prahova au desfășurat un control la Ferma Dacilor, care funcționa sub entitatea juridică S.C. FERMA DACILOR PRODUCTION S.R.L. Sancțiunile aplicate aici ar fi fost doar cu avertisment.
Ulterior, potrivit dosarului, la data de 07.08.2019, la Ferma Dacilor a avut loc o „masă de protocol oferită de conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino ” al județului Prahova membrilor comisiilor de evaluare și însoțitorilor de loturi (ofițeri în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență) la etapa națională a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență (organizate în perioada 07- 09.08.2019”.
Pe de altă parte, în împrejurările arătate, la data de 07.08.2019, în condițiile controlului având caracter formal realizat la data de 10.07.2019 la obiectivul „FERMA DACILOR” din localitatea Tohani, DINICU CORNEL ar fi oferit, cu titlu de foloase necuvenite, contravaloarea consumației pentru masa de protocol menționată mai sus.
Toate aceste acuzații au fost „șterse”, dosarul fiind clasat în martie 2023 de secția militară a DNA.
Procurorii DNA vor redeschide acest dosar după ce pensiunea a ars din temelii marți, acolo unde sunt până în prezent cel puțin 7 morți, printre care și minori.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a preluat coordonarea anchetei deschise la „Ferma Dacilor”.
În dosar sunt cercetate infracţiuni de distrugere şi ucidere din culpă. Ancheta se află în stadiu incipient, iar procurorii nu exclud nicio ipoteză.
Din câte se pare, procurorii au în vedere și ipoteza conform căreia focul a fost provocat intenționat.