Prima pagină » Actualitate » Corpul de Control, trimis la Galați după tragedia cumplită în care o FETIȚĂ de 9 ani a fost ucisă de propria mamă. Copila putea fi salvată

Corpul de Control, trimis la Galați după tragedia cumplită în care o FETIȚĂ de 9 ani a fost ucisă de propria mamă. Copila putea fi salvată

Corpul de Control, trimis la Galați după tragedia cumplită în care o FETIȚĂ de 9 ani a fost ucisă de propria mamă. Copila putea fi salvată
FOTO - Captură video

Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC), a dispus trimiterea Corpului de Control la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și la Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați, după tragicul deces al unei fetițe de 9 ani, ucisă de propria mamă. Dezvăluiri șocante din acest caz arată că fetița ar fi putut fi salvată.

La nivelul DGASPC Galați a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul fetiței a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Inițială în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație și Repatrieri.

„Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor, care ajung în atenția autorităților, se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie.

De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Subliniez importanța raportării oricărei suspiciuni de de abuz, neglijare, exploatare sau violență împotriva copilului la numărul unic de urgență 119”, spune Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.

Mama fetiței era cunoscută pentru acte de violență

Conform informațiilor furnizate de DGASPC Galați, familia era cunoscută autorităților încă din martie 2023, după o sesizare primită de la o unitate de învățământ preșcolar din Galați, privind posibile abuzuri fizice asupra uneia dintre minore.

ANPDC a comunicat că cele două surori mai mici ale fetiței au fost preluate în sistemul de protecție specială, în grija unui asistent maternal. Cu toate acestea, evaluările la domiciliul asistentului au dezvăluit urme de violență fizică, arsuri și cicatrici pe corpul fetițelor. Acestea vor beneficia de consiliere pentru a depăși traumele suferite.

Deși faptele au fost constatate de către organele abilitate care au venit la sesizare, nu s-a recurs decât la deschiderea unui dosar penal și au avut loc câteva verificări în familie, însă acest lucru nu a impiedicat aproape deloc tragedia care avea să urmeze.

La finalul demersurilor s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un „eveniment singular”, dar și că mama nu se putea ocupa singură de creșterea celor trei copii, din cauza unei dizabilități mintale. Rudele mamei și-au asumat responsabilitatea îngrijirii și supravegherii celor 3 minore. În aprilie 2023, cazul fetițelor a fost referit Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați în vederea monitorizării familiei.

Fetița de 9 ani, elevă în clasa a III-a, a murit în urma unor bătăi crunte aplicate de propria mamă, suportate 5 zile la rând, între 26 și 30 ianuarie. Pe trupul ei medicii legiști au găsit leziuni grave și arsuri. Și surorile ei mai mici aveau urme ale mai multor lovituri.

Până la această dată, au fost înregistrate 20.598 de sesizări de suspiciuni de abuz, neglijare sau exploatare asupra copiilor în întreaga țară, iar 13.340 dintre acestea au fost confirmate de specialiștii din domeniu. Din aceste cazuri confirmate, 11.421 au avut loc în cadrul familiei.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și