Românii se confruntă cu perspective sumbre în ceea ce privește costurile energetice începând din toamnă, deoarece se așteaptă ca facturile la energie și gaze să crească semnificativ, atrage atenția Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Eliminarea subvențiilor la energiear va determina o dublare instantanee a facturilor pentru consumatori și o creștere a profiturilor furnizorilor cu cel puțin 25%. Aceasta este concluzia unei analize realizate de România Inteligentă.
Experții avertizează că procesul de renunțare la sprijinul statului va fi mult mai complex decât acordarea acestor subvenții în primul rând.
Dumitru Chisăliță a explicat: „Fiecare client are un contract semnat cu un furnizor de energie și gaze la un anumit preț, stabilit în trecut, în 2022 sau 2021, și acest preț este acum semnificativ mai mare. Dacă, de exemplu, legislația de plafonare ar fi abrogată în mod brusc, s-ar reveni automat la prețurile din contract, care sunt mult mai ridicate.”
O analiză efectuată în București, comparând două facturi, una pentru energie electrică și una pentru gaze naturale, a indicat că se așteaptă cel puțin o dublare a costurilor cu energia electrică și o creștere semnificativă, mai mult decât dublă a costurilor cu gazele naturale.
Acest proces va necesita o implementare atentă și o analiză detaliată, pentru a evita o explozie a facturilor pentru români, a avertizat Chisăliță, potrivit Antena 3.
Prețul gazelor rămâne plafonat cel puțin până la primăvara viitoare, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Stocurile pentru această iarnă vor ajunge la 90% din necesar peste două săptămnâni. În cazul unei ierni deosebite, România va apela la rezervele de gaze din Azerbaidjan, unde ţara noastră are la dispoziţie o capacitate suplimentară de un miliard de metri cubi.
Întrebat dacă facturile românilor la gaze şi energie electrică vor rămâne plafonate ca anul precedent şi dacă sunt bani la buget pentru a acoperi diferenţa de cost, ministrul Energiei a răspuns: „E o întrebare foarte bună pentru Ministerul Finanţelor”.
„Noi ca Minister al Energiei am susţinut întotdeauna că trebuie să existe o protejare pentru consumatorii vulnerabili şi în special în segmentul casnic, iar pentru casnic discutăm mai ales de întreprinderile mici şi mijlocii, de companiile româneşti care au nevoie de sprijin pentru a rămâne competitive.
Schema actuală este în vigoare până în martie 2025. La nivelul Comisiei Europene cel puţin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează putem să păstrăm această schemă”, a completat ministrul PNL.