O polițistă din comuna Moeciu, județul Brașov, a trecut printr-o adevărată dramă, din cauza unui individ care nu a acceptat să fie refuzat.
Bărbatul i-a furat polițistei pozele de pe Facebook și a creat un nou cont fals, unde posta anunțuri matrimoniale însoțite de numărul de telefon real al femeii.
Problemele polițistei au început în urmă cu 10 ani, când a fost abordată inițial de acest bărbat, care o tot invita în oraș. Refuzat de fiecare dată, individul a pus la cale o răzbunare de coșmar.
În 2016, Sorinel Gheorghe M. a copiat fotografiile distribuite de polițistă pe contul său real de Facebook și a creat un alt profil fals cu numele „Polițista Moieciului”, unde a publicat fotografiile femeii, dar și o serie de mesaje din sfera anunțurilor matrimoniale, cu numărul de telefon real.
Ulterior, bărbatul a creat un al doilea cont fals unde erau postate poze cu aceeași polițistă și cu mesaje similare din care reieșea că femeia oferă servicii de escortă.
„Ofer partide amoroase proprietarilor de pensiuni” sau „dacă te plac, garantat îți stric familia, relații la telefon…” sunt doar câteva din mesajele care erau postate pe aceste profiluri de Facebook.
Chiar dacă polițista bănuia cine este autorul și chiar l-a confruntat cerându-i să șteargă conturile de Facebook false care conțineau datele sale de identitate, Sorinel a refuzat, prin urmare s-a ales cu o plângere penală.
În anchetă bărbatul a negat că ar fi avut vreo legătură cu denigrarea polițistei, dar colegii acesteia de la Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor nu s-au lăsat până nu au adunat suficient de multe probe pentru a-i dovedi vinovăția.
Cercetările nu au fost simple, deoarece individul folosea nu mai puțin de 11 cartele și 7 telefoane! În ciuda probelor, judecătorilor brașoveni le-a fost dificil să încadreze fapte și să stabilească o vinovăție exactă a omului.
Instanța a invocat lipsa unei legislații clare în România cu privire la „furtul de identitate”, așa că l-au acuzat de fals informatic.
”Se va reţine infracţiunea de fals informatic în sarcina celui care, într-o reţea electronică socială (de exemplu, Facebook, LinkedIn etc.), creează un cont fictiv pe numele unei alte persoane, postând fotografia acesteia (reală sau modificată – de exemplu, într-o ipostază indecentă ori provocatoare), alături de informaţii personale (reale sau fabricate) care, prin natura lor, pot cauza prejudicii de imagine acesteia sau pot produce inclusiv consecinţe juridice. Deşi acest caz este tipic pentru ceea ce în literatura de specialitate apare drept „furt de identitate”, lipsa (şi de această dată a) unei reglementări concrete în acest sens va duce la un efort suplimentar de interpretare folosind prevederile existente”, se arată în motivarea instanței.
Bărbatul a fost inițial condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare și la plata unor daune morale în valoare de 2.000 de euro, în condițiile în care victima ceruse daune de 5.000 de euro.
Individul a fost achitat pentru infracțiunea de hărțuire, după ce judecătorii Curții de Apel Brașov au apreciat că polițista – transformată, fără voie, în damă de companie – „s-a simțit stresată și agasată, conform propriilor declarații, emoții care sunt diferite de cea de teamă”, informează ziare.com.