Coșmarul unei călătorii în autobuzele fără aer condiționat din București, pe caniculă: „Este crimă, mai ales cu masca pe figură” | VIDEO
This browser does not support the video element.
Autobuzele STB care nu au aer condiționat sunt adevărate cazane pe patru roți în care călătorii fierb la propriu în zilele caniculare. Reprezentanții Societății de Transport spun că toate autobuzele „programate în traseu” au instalații de aer, însă, în teren, realitatea este cu totul alta.
Să mergi cu transportul în comun prin București când afară sunt peste 30 de grade este extrem de neplăcut, mai ales când aceste vehicule sunt și prinse în trafic și stau mai mult pe loc.
Iar când în autobuz este aglomerat, condițiile sunt extrem de greu de suportat, așa cum sunt cele din aceste zile caniculare și cu un indice de umiditate foarte crescut.
„Este foarte, foarte cald. Nu știu ce au de gând. Să mergi în condițiile astea și cu masca pe figură, este îngrozitor. Asta e crimă, să fie clar. Sunt și oameni bolnavi de inimă. Ne chinuim”, spune o călătoare de pe „336” în timp ce încearcă să-și facă aer cu un evantai.
Un alt călător a coborât cu două stații mai devreme, pentru că nu mai suporta căldura îngrozitoare din autobuzul care circulă într-o capitală europeană. „Mai bine merg pe jos, prin soare”, spune bărbatul, cu o voce sugrumată.
STB: „Toate autobuzele care sunt programate în traseu sunt dotate cu instalații de aer condiționat”
Suprinzător, cei de la STB spun că toate autobuzele din București au aer condiționat.
„Toate autobuzele care sunt programate în traseu sunt dotate cu instalații de aer condiționat. Precizăm că pe lângă cele 500 de autobuze Mercedes Citaro Euro 4, dotate cu aer condiționat, în 2018 au mai fost achiziționate 400 de autobuze Otokar și 130 autobuze Mercedes Hybrid, de asemenea dotate cu aer condiționat”, spun cei de la STB, la solicitarea Gândul.
Valer Ciobănescu: „Ba nu au curele, ba nu au freon, nu au compresoare. E dezastru”
Valer Ciobănescu, președintele Sindicatului Transpublic din STB este de altă părere:
„Multe din cele 500 de autobuze Euro 4, Mercedes Citaro, au instalațiile defecte. Ba nu au curele, ba nu au freon, nu au compresoare. Unele instalații chiar au luat foc. Toată această situație este din lipsa banilor. Este un adevărat dezastru”, a declarat Valer Ciobănescu pentru Gândul.
Reprezentanții STB au mai precizat pentru Gândul că, în total, în București circulă în prezent 969 de autobuze.
Coșmarul căldurii este același și pe tramvaie sau pe troleibuzele care nu au aer.
„Niciun tramvai nu are aer, iar troleibuzele au doar o parte dintre ele. Chiar și eu am fiert ieri într-un troleibuz”, mai spune Valer Ciobănescu.
Vremea în Capitală este caniculară miercuri cu un indice de confort termic temperatură-umezeală (ITU) care a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, iar temperatura maximă este de 35 – 36 de grade Celsius.