Coșmarul unei tinere din Constanța care s-a operat într-o CLINICĂ din Istanbul. ”Nu ai cum să refuzi când ei îți spun că în seara asta poți să mori”
O studentă din Constanța, care este și influenceriță, a considerat că ar avea nevoie de unele ajustări de natură estetică și a ales să efectueze aceste intervenții în Turcia. Elias F. a fost spitalizată într-o clinică din Istanbul, unde i s-a făcut BBL (intervenție de ridicare a feselor) și liposucție abdominală. Tânăra a fost mulțumită de rezultatul intervențiilor, dar, în urma liposucției, au apărut unele probleme, moment în care aceasta nu ar fi primit îngrijirile necesare și, mai mult, i s-ar fi cerut bani în plus pentru niște investigații medicale suplimentare. Astfel, pe lângă cei 6.000 de dolari plătiți pentru intervenții, a mai fost nevoită să scoată din buzunar încă 2.000 de dolari. Tânăra susține că medicii i-ar fi spus că este suspectă de apendicită acută doar pentru a o panica și a-i forța mâna să facă noi investigații și analize, al căror cost era mare.
- Când le-a spus că nu mai are bani, reprezentanții clinicii ar fi găsit rapid o soluție: o vor păsui și va putea plăti când se va întoarce în România.
- Aceasta mai povestește că, după externare, când se afla la hotel, într-o noapte a avut dureri extrem de mari și febră, dar nu a reușit să ia legătura cu niciun angajat de la clinică până a doua zi, la prânz. Nimeni nu i-ar fi răspuns la mesajele trimise pe grupul de WhatsApp care i-a fost pus la dispoziție de clinică pentru a anunța eventualele complicații.
Ca multe alte românce, o studentă din Constanța, care este și influenceriță, a apelat la serviciile unei clinici medicale din Turcia pentru a-și face două intervenții estetice, respectiv BBL (intervenție de ridicare a feselor) și liposucție abdominală. Elias F., care este de origine turcă, a crezut că lucrurile vor merge ca pe roate, cu atât mai mult cu cât ea și mama ei, care a însoțit-o, stăpânesc limba turcă și merg des în Turcia, unde au și rude. Acesta este motivul principal pentru care a ales o clinică din Turcia și nu din România. Cu toate acestea, speranțele ei nu ar fi corespuns cu realitatea.
”Noi știam că spitalele sunt mai avansate, ne-am gândit că va fi mai bine”, și-a început povestea Elias F.
Tânăra de 24 de ani s-a ghidat după recenziile citite pe internet și a decis să se opereze la un medic care colabora cu o clinică din Istanbul, care funcționează în cadrul unui spital.
A fost mulțumită de rezultatele estetice ale intervențiilor chirurgicale, dar, în urma liposucției abdominale, au apărut niște probleme care au pus-o în fața unei situației neprevăzute. După ce a fost externată și se afla cazată la hotel, Elias F. a avut într-o noapte dureri foarte mari și a făcut febră.
După câteva ore de suferință, a decis să contacteze personalul clinicii prin WhatsApp, la numărul de telefon care i-a fost recomandat pentru situații de acest gen.
”Urlam de durere, iar mama mea le-a scris atunci în limba turcă”
În jurul orei 3.00, Elias F. a scris un mesaj în care se plângea că are dureri foarte mari și febră și cerea un sfat. Nicio persoană din cele șase înscrise în grup tocmai pentru a-i veni în ajutor la nevoie nu i-ar fi răspuns. Disperată și cu dureri insuportabile, fata a sunat la spitalul în cadrul căruia funcționa clinica unde fusese operată. Nici aici nu a răspuns însă nimeni.
”La partea de liposucție au apărut complicațiile. Au început durerile la 8 seara și la 3.30 le-am dat mesaj că de opt ore am dureri în partea dreaptă, unde a fost drena, și că am și febră. La 7 fără 10 minute le-am spus că nu am dormit toată noaptea din cauza durerilor, că sunt la hotel și dacă poate veni cineva. Nu au răspuns, la 10.00, le-am trimis poză că am tensiunea scăzută. Urlam de durere, iar mama mea le-a scris atunci în limba turcă. Au răspuns abia la 12 fără 12 minute”, a povestit, pentru Gândul, Elias F.
”M-au trimis să fac cele mai scumpe investigații”
Tânăra a fost chemată la o consultație în acea zi și, deși starea ei era foarte proastă, avea în continuare dureri și se simțea slăbită, a trebuit să se descurce singură cu transportul până la spital.
”Când m-au consultat în zona în care mă durea, mi-au spus că sunt suspectă de apendicită acută și că risc să fac infecție și să mor. Am început să plâng și le-am spus că vreau să plec urgent în România. M-au trimis să fac cele mai scumpe investigații. Tu nu ai cum să refuzi când ei îți spun că în seara asta poți să mori. Bineînțeles că la CT a ieșit că am gaze, care sunt normale, trebuia făcută de la început doar o clismă, treceau durerile și plecam acasă. Ei au preferat să mă sperie că o să mor și, deși la CT ieșiseră doar gaze, au vrut să se asigure că fac și celelalte investigații. Costurile inițiale, care includeau și două nopți de spitalizare gratuită, cazarea la hotel și două ședințe de masaj limfatic, au fost de 6.000 de dolari, dar m-au făcut de încă 2.000 de dolari, cât am dat pe aceste investigații extra”, ne-a mai povestit Elias F.
În momentul în care le-a spus reprezentanților clinicii că nu mai are bani, aceștia ar fi găsit repede o soluție: i-ar fi spus că poate plăti facturile pentru serviciile suplimentare și când se va întoarce în România.
”Aveam două masaje limfatice incluse în preț, dar nu m-a căutat nimeni, deși eram programată, toată lumea a uitat de mine. Nu am mai sunat la clinică de teamă că îmi vor cere iar bani. Eu am știut că voi plăti extra doar seruri, perfuzii și medicamente, nu consultația, care mi se pare obligatorie după operație, și analize de sânge, care costă 180 de dolari. Banii îi cer după fizionomie, nu au listă de prețuri. Sunt foarte multe persoane care vin aici singure și cad în capcana asta. Când avocatul meu a sunat la spital să îi întrebe de mine, i-au spus că această pacientă nu există. Mi-au dat chitanță fără ștampilă și semnătură, nu este ceva oficial, autorizat. Este o clinică-fantomă”, ne-a mai povestit Elias F. despre experiența ei din Turcia.
Comision de 20% pentru fiecare pacientă trimisă la clinică
Tânăra s-a întors miercuri în țară, iar acum își caută un medic român dispus să o ajute.
”Trebuie să caut doctor pentru masajul limfatic, să văd care mă primește. În România, mulți medici nu vor să accepte cazuri din Turcia”, ne-a spus Elias F.
Înainte de operații, influencerița convenise cu clinica să facă și o înțelegere profitabilă pentru ambele părți. Dacă lucrurile ar fi mers bine, pentru orice pacientă care ar fi venit la clinică din partea ei, ar fi încasat un comision de 20% din prețul total al intervențiilor pe care aceasta le efectua. Odată cu problemele apărute, a picat și înțelegerea dintre cele două părți.
Gândul a încercat să ia legătura cu clinica unde Elias F. a fost operată, atât telefonic, cât și prin mail și WhatsApp, dar fără succes. La numărul de telefon afișat pe site-ul clinicii nu a răspuns nimeni, deși am sunat în repetate rânduri. Am lăsat un mesaj inclusiv la numărul de telefon de pe WhatsApp pus la dispoziția potențialelor paciente, dar nici aici nu am primit răspuns.
CITEȘTE ȘI: