Zeci de personalităţi ieşene, şefi de instituţii, parlamentari şi consiglieri au participat, vineri dimineță, la redeschiderea Bojdeucii lui Creangă, după ce casa cu o valoare culturală și istorică inestimabile a fost restaurată.
În jurul proiectului au existat destule controverse, dar Costel Alexe a declarat că acest „simbol cultural” merită să i se facă „dreptate”.
”După săptămâni de zbucium şi zbatere am speranţa că azi vom face împreună dreptate acestui simbol cultural al ieşenilor. Turiştii care vor călca din nou pragul acestui simbol cultural nu vor regăsi nici termopane, nici gresie, nici faianţă, nici calorifere. Aici, cu pasiune şi determinare, chiar cred că au muncit cei mai buni specialişti pe care azi îi are Iaşul, de la arhitecţi, proiectanţi, constructori sau specialişti din Palatul Culturii”, a spus Costel Alexe, citat de news.ro.
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei – ÎPS Teofan – a rostit o scurtă rugăciune, apoi a susţinut un scurt discurs în care a vorbit despre personalitatea scriitorului Ion Creangă. Totodată, ÎPS Teofan a făcut referiri şi la controversele apărute în spaţiul public după refacerea Bojdeucii.
”Această bojdeucă a născut discuţii şi controverse. O minune adevărată naşte întotdeauna discuţii. Sunt normale într-o societate normală şi e bine că sunt, pentru că spunea un înţelept că decât să nu se vorbească de mine, uneori prefer să se vorbească de mine chiar şi de rău”, a declarat ÎPS Teofan.
”Sunt convins că vom reuşi, dincolo de această zbatere, ca Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, prin primul muzeu literar din ţară, respectiv Bojdeuca lui Creangă, să fie în continuare cel mai vizitat muzeu al nostru şi românii să aibă ocazia să îl redescopere pe Creangă. Iaşul are o bogăţie imensă pe care sper să putem să o lăsa moştenire sau legământ generaţiilor ce vor urma”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Citește și:
FOTO | „Masa Amintirilor”și capsula timpului cu 100 de scrisori,puse în curtea Bojdeucii lui Creangă