Prima pagină » Actualitate » Costul vieții din România a CRESCUT cu 40%, iar cel mai mult s-au scumpit alimentele. De la 1 iulie, s-a majorat și prețul combustibililor

Costul vieții din România a CRESCUT cu 40%, iar cel mai mult s-au scumpit alimentele. De la 1 iulie, s-a majorat și prețul combustibililor

Costul vieții din România a crescut cu aproximativ 40 de procente, iar cel mai mult s-au scumpit alimentele. Datele oficiale arată o scumpire de aproximativ 6% pentru legume și de aproximativ 7% pentru carne. Mai mult, de la 1 iulie prețul combustibililor a crescut cu câteva zeci de bani pe litru.

Consultantul economic Adrian Negrescu a comentat, pentru Prima TV, aceste aspecte economice și impactul lor social.

„În următoarele două-trei luni vom vedea, cu siguranță, efectele acestei creșteri a prețului benzinei și motorinei și, de asemenea, efectele majorării salariului minim pe economie, pentru că și această decizie va influența semnificativ prețurile produselor și serviciilor pe care le folosim în fiecare zi, de la produse alimentare la haine, îmbrăcăminte, încălțăminte, la serviciile de transport, de depozitare, la tot ceea ce utilizăm și cheltuim în fiecare zi. Toate acestea urmează să se scumpească, în perioada următoare, pentru că – cel puțin din perspectiva prețului carburanților – gândiți-vă că, de la producător la raftul magazinului, toată lumea folosește transport de marfă. Iar dacă prețul transportului de marfă, al benzinei și motorinei crește, bineînțeles că prețul, tarifele astea mai mari se vor regăsi în tot ceea ce cumpărăm noi. Altfel spus, puterea de cumpărare va continua, din păcate, să scadă. Și ăsta este cel mai greu și cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla. În condițiile în care ne spunea Institutul Național de Statistică săptămâna trecută, avem aproape 4 milioane de români care se află în sărăcie”, a precizat Adrian Negrescu.

El a fost întrebat și despre un eventual deficit bugetar în creștere, având în vedere toate modificările de la 1 septembrie, cum ar fi creșterea pensiilor, și cum va reuși statul să să echilibreze această balanță.

„Va fi o adevărată misiune imposibilă ca statul să rămână la 5% cu deficitul bugetar, adică diferența din cât adună din taxe, impozite și alte venituri, și cât cheltuiește. În momentul de față, noi ne-am asumat în fața Comisiei Europene un deficit bugetar de 5% pe tot anul, iar după primele cinci luni suntem deja la 3,6%. Deci, probabil, vom încheia în un deficit de peste 7% și asta va crea o mare problemă pentru România, pentru că noua Comisie Europeană, formată în urma alegerilor europarlamentare de luna trecută, e probabil să să nu mai fie așa de indulgentă cu privire la țara noastră și, în cel mai rău caz, dacă nu ne ținem de angajamentele astea care ne fac bine, nu ne fac rău, legat de deficitul bugetar, e posibil să ne închise fondurile europene, iar dacă se va întâmpla acest lucru, ne putem lua adio sau putem pune lacăt pe cam toate șantierele de investiții din momentul de față din România, marea lor majoritate finanțate cu acești bani europeni”, a adăugat el.

Sursa foto – Caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea / Gândul

Citește și