Prima pagină » Actualitate » Cota TVA va fi redusă la livrarea și în format electronic a cărților, manualelor, ziarelor și revistelor. Care este impactul bugetar

Cota TVA va fi redusă la livrarea și în format electronic a cărților, manualelor, ziarelor și revistelor. Care este impactul bugetar

Cota TVA va fi redusă la livrarea și în format electronic a cărților, manualelor, ziarelor și revistelor. Care este impactul bugetar
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care reduce cota de impozitare la o categorie suplimentară de produse, lege care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Începând de la 1 ianuarie 2022, beneficiază de o cotă redusă a TVA și livrarea în varianta electronică a manualelor școlare, cărților, ziarelor și revistelor, produsele care erau deja incluse în această categorie de impozitare în forma lor fizică.

Astfel, proiectul de lege, adoptat în 16 noiembrie de Camera Deputaților, for decizional, prevede aplicarea unei cote reduse a TVA, de a 19 la 5%, pentru livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic și/sau pe cale electronică, cu excepţia celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio și a celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii.

În varianta legii în vigoare până la finalulul anului, articolul prevede: „(3) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii: a) manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității”.

Ce și-au propus inițiatorii

Proiectul a fost inițiat de 102 de parlamentari, majoritatea USR și PNL, dar și câțiva de la PSD, UDMR și minorități, și a trecut cu 302 voturi pentru cu 2 abțineri la votul din forul decizional.

Obiectivul proiectului de act normativ a fost „alinierea cuantumului pocentual al taxei pe valoare adăugată percepută ăentru comercializarea de cărți electronice (atât pentru cele în format scris, cât și pentru cele audi ce se transferă prin intermediul internetului) cu cel practicat pentru comercializarea de cărți în format fizic (tipărite sau vândute sub formă de CD-uri audio sau multimedia) la valoarea de 5%”.

În nota de fundamentare a proiectului se argumentează că piața de carte din România este cea mai mică din Uniunea Europeană, de circa 60 – 65 de milioane de euro annual, raportată la numărul de locuitori, iar printre moticele invocate de cei care nu cumpără cărți constant se numără prețul mare al acestora în raport cu veniturile. Potrivit proiectului, 17 state europene au adoptat cote reduse de TVA la publicațiile electronice.

Pe de altă parte, impactul bugetar este minor, respectiv 350.000 de lei în primul an, adică a 600.000-a parte din veniturile bugetului, cum sunt estimate pentru 2021. „Este așadar o pierdere absolut insignificantă ce se poate transforma în câștig pe termen lung”, se arată în expunerea de motive. Media impactului asupra încasărilor pe cinci ani este de 130.000 de lei.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele