Covid-19 este o „armă biologică”, cred 64% dintre ruşi (SONDAJ)

Publicat: 02 03. 2021, 07:50
Covid-19 este o „armă biologică”, cred 64% dintre ruşi (SONDAJ) / Foto ilustrație: Pixabay.com

Covid-19 este o „armă biologică”, cred 64% dintre ruși. Sondajul a fost publicat luni de centrul independent Levada.

Observatorii nu sunt uimiți de rezultatele sondajului, pe fondul neîncrederii „tradiționale” a rușilor în autorități și a lipsei de transparență în gestionarea pandemiei, relatează AFP, citat de stirileprotv.ro și Agerpres.

Covid, „o nouă armă biologică”

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1.600 de persoane și relevă că doar 23% dintre ruși cred că apariția coronavirusului este un fenomen natural „fără intervenție umană”, în timp ce 64% cred că este „artificial, o nouă armă biologică”.

De menționat că rușii care cred mai mult în teoria conspirației fac parte din grupul de vârstă 40-54 de ani (71%).

De asemenea, tot mai puțini ruși sunt dispuși să facă vaccinul anti-COVID (30%)! Ei invocă efectele secundare, rezultatele testelor clinice în standby și 16% consideră că vaccinarea pur și simplu „nu are sens”.

Sputnik V, vaccinul rusesc anti-COVID-19, i-a surprins însă pe cercetători, oferind eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de Covid.

Cu toate acestea, patru milioane de ruși s-au vaccinat până acum anti-COVID, anunță agenția TASS.

Sociologul Aleksei Levinson, de la Centrul Levada, spune că vaccinul Sputnik V a fost lansat de Kremlin „ca o armă ideologică”, fără a aștepta rezultatul testelor și tocmai de aceea stârnește scepticismul cetățenilor ruși.

Dincolo de lipsa de transparență a autorităților din propria țară, rușii s-ar simți „sufocați, asediați” de SUA și de Occident, a conchis cercetătorul.

GÂNDUL LIVE. Alina Bârgăoanu, editorialist GÂNDUL.RO: „Există trei teorii conspiraționiste principale: Virusul a fost creat în laborator / Pandemia, „scuză” pentru ciparea populației / Implicarea rețelelor 5G”

Alina Bârgăoanu, editorialist GÂNDUL.RO și specialist în comunicare, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că frecventarea în exces a rețelelor de socializare nu garantează că suntem mai informați, ci dimpotrivă, ne determină să înclinăm balanța spre unele teorii ale conspirației.