Clădirea unde își au sediile Enel Energie Muntenia, Enel Energie și Enel Green Power România a fost, vineri dimineață, luată cu asalt de mai mulți clienți. GÂNDUL.RO vă prezintă imagini și fotografii în exclusivitate.
Milioane de clienți care nu au parafat o nouă înțelegere de furnizare pe piața liberă vor achita facturi mai mari, odată cu liberalizarea pieței energiei electrice de la 1 ianuarie 2021. Mulți nu au știut, însă, că trebuie să încheie noi contracte.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu a purtat nicio campanie de informare a consumatorilor cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică și ar purta principala vină pentru situația creată.
Tocmai din acest motiv, mai mulți clienți s-au deplasat, vineri, pe Bulevardul Mircea Vodă, unde Grupul italian Enel a mutat, în 2019, sediile companiilor de furnizare de energie electrică și gaze naturale pe care le controlează în România, Enel Energie Muntenia, Enel Energie și Enel Green Power România, pentru lămuriri suplimentare.
În fața noului sediu, potrivit imaginile realizate de GANDUL.RO, s-au format cozi, încă de dimineață, cu zeci de persoane. Oamenii au avut, logic, nervii întinși la maximum, nemulțumiți de faptul că vor trebui să achite facturi mai mari, pentru că nu semnat un nou contract de furnizare pe piața liberă. Toți trag speranțe, însă, că situația, într-un final, va fi rezolvată.
“Cea mai mare responsabilitate îi revine ANRE, apoi Protecției Consumatorilor și Guvernului. Dar entitatea responsabilă de acest proces este ANRE. Comunciatele de presă al ANRE înseamnă mult prea puțin față de ce trebuia să facă. Se impunea un parteneriat cu TVR, Radio România, emisiuni în care să le explice oamenilor într-un limbaj simplu ce e de făcut.
Ar fi trebuit lansată o linie verde gratuită la care să li se răspundă întrebărilor clienților – mulți consumatori nu înțeleg ce scrie pe factură, e foarte complicat de citit, și eu pierd mult timp, chiar și mie îmi este greu, atunci unui om fără studii în domeniu îi este și mai greu. Sunt în România milioane de oameni care nu știu ce trebuie să facă. Este grav și regretabil”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), potrivit g4media.ro.