Brazii naturali, dar și cei artificiali de Crăciun, s-au scumpit cu aproape 15% în Rusia, transmite TASS. Costul mediu al unui brad artificial între 20 noiembrie și 5 decembrie a fost de 4.260 de ruble (cu 14% mai mult față de anul anterior).
În același timp, cererea a crescut cu 39% comparativ cu 2023. De asemenea, în aceeași perioadă, prețul ghirlandelor luminoase a crescut cu 19%, ajungând la 587 de ruble. Numărul achizițiilor de decorațiuni a crescut cu 16%.
În total, numărul jucăriilor de brad cumpărate a crescut cu 19% din 2023 până în 2024, iar prețul mediu al acestora a atins 745 de ruble (cu 17% mai mult). Potrivit experților, un set minim de decorațiuni pentru Anul Nou va costa rușilor între 3.000 și 5.000 de ruble. Acest pachet include un brad artificial, o ghirlandă și jucării de brad.
Reprezentanții pieței au menționat că, în decurs de un an, decorul festiv s-a scumpit în medie cu 10%. Șeful Societății Ecologice din Rusia, Rashid Ismailov, a cerut stoparea „nebuniei brazilor de Crăciun”. De asemenea, el le-a solicitat cetățenilor să mai arunce brazii naturali la gunoi. În general, brazii din piețele guvernamentale sunt trimiși la reciclare. Cu toate acestea, rușii obișnuiți rareori se gândesc la soarta brazilor festiv și îi aruncă în cantități mari la gunoi, transmite DW.
„Sunt oameni care cumpără brad fără să întrebe cât costă, dar sunt și oameni care spun că nu-și permit chiar dacă le facem reducere. Sper ca anul viitor să-și poată permite din nou toată lumea un brăduț”, a spus unul dintre vânzători.
„Este destul de scump. Ar putea fi mai ieftin”, a spus altul.
Mulți cumpărători au plecat cu mâna goală, pe când cei care au apucat să cumpere un brad se plâng că nu le-a fost ușor să cheltuiască o mare parte din agoniseala lor.
„Cred că poți să faci niște cheltuieli dacă, desigur, îți permiți și mâncarea. O facem pentru copiii noști, ca să simtă sărbătorile. 2.000 de ruble… Este destul de scump. Ar putea fi mai ieftin”, a spus o mamă rusoaică, în timp ce ținea un brad în mână.2.000 de ruble, adică în jur de 20 de euro. 20 euro e o sumă imensă pentru mulți ruși.
Pe lângă brazi, în Federația Rusă s-au scumpit și alimentele de bază, precum pâinea, carnea, lactatele.
„Prețurile au crescut considerabil. Veniturile sunt suficiente. Dar, înainte, când te duceai la cumpărături, cu 2.000 de ruble cumpăram mult mai mult”, a spus o rusoaică.
Între timp, dictatorul Vladimir Putin s-a arătat optimist, cu toate că țara e deja grav afectată de sancțiuni, inflație și de costurile invaziei Ucrainei.
„Cele mai importante lucruri sunt calitatea vieții și o economie solidă, stabilizarea inflației – pentru a evita creșterea galopantă a prețurilor și pentru menținerea creșterii economice. Nu plănuim o creștere economică precum cea de anul trecut, de aproximativ 4%. Oricât de ciudat ar părea, ținând seama de realitatea macroeconomică, încă nu avem nevoie de o astfel de creștere”.
Sursa Foto: Shutterstock