Cea mai lungă noapte din an are loc în timpul solstițiului de iarnă. Acesta reprezintă un moment remarcabil în calendarul astronomic care scurtează durata zilelor și mărește durata nopților.
Solstițiul de iarnă va avea loc pe 21 decembrie și va marca începutul iernii în emisfera nordică. Va fi cea mai lungă noapte din an, dar și ziua cea cea mai scurtă.
Axa Pământului este înclinată la un unghi extrem față de Soare. Astrul nostru va atinge cel mai scăzut punct pe cer, motiv pentru care durata zilei va fi minimă, iar noaptea va fi cea mai lungă din an.
În multe tradiții, solstițiul de iarnă este asociat cu renașterea și cu întoarcerea luminii, marcând începutul unui nou ciclu al naturii. Sărbătorile de iarnă, precum Crăciunul, reflectă renașterea luminii, speranța și începutul unui nou an, când zilele încep treptat să se lungească.
Pentru agricultori, solstițiul de iarnă era un semnal că sezonul rece va dura o perioadă mai scurtă, iar lumina și căldura vor reveni. Solstițiul semnifică planificarea activităților din ciclul agricol, fiind o perioadă de înnoire și de așteptare a primăverii. Ziua va dura 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va avea 15 ore și 10 minute. Durata zilelor va începe să crească treptat, până la solstițiul de vară din 21 iunie 2025, scrie Observatorul Astronimic „Amiral Vasile Urseanu”.
Acum 1500 ani, Biserica ar fi desemnat ziua de 25 decembrie ca ziua Nașterii Mântuitorului (dies Natalis Christi) pentru a însuși festivalul roman al nașterii Soarelui Invincibil (dies Natalis). Dar potrivit astronomilor și istoricilor, Iisus s-ar fi născut la sfârșitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie, în jurul Sărbătorii Trâmbițelor, în anul 7 î.Hr., cu trei ani înainte de moartea regelui Irod cel Mare.
Sursa Foto: Envato
Citește și: SOLSTIȚIUL de vară din 2024 va avea loc mai devreme decât de obicei / Fenomenul unic în ultimii 228 de ani