Proceduri legale de IGNAT: Gospodarii care le încalcă riscă să primească o amendă usturătoare de 12,000 lei

Publicat: 12 12. 2024, 22:55
Actualizat: 12 12. 2024, 22:56

Crăciunul se apropie, iar românii vor să nu lipsească nimic de pe mese. Tăierea porcului are loc pe modul repede-înainte în toate colțurile țării, cu toate că există reguli clare în privința acestei tradiții.

Cei care încalcă riscă să primească o amendă drastică în valoare de 12.000 euro. Legea nr. 205 / 2004 privind protecția animalelor  impune ca porcul să fie asomat înainte de sacrificare.

Asomarea și examinarea medicală sunt obligatorii

Porcul trebuie să fie lovit ușor pe cap pentru a fi amețit și pentru a nu resimți durerea sau stresul. Este important ca această metodă să fie utilizată tocmai pentru a preveni orice formă de cruzime față de animal. Gospodarii trebuie să primească un aviz în prealabil din partea unui medic autorizat care să permită sacrificarea. Medicul veterinar verifică starea de sănătate a animalului, iar în cazul în care acesta prezintă semne de boală, sacrificarea este  interzisă.

Gospodarii sunt obligați prin lege să efectueze examenul trichineloscopic pentru a verifica dacă porcul este infectat cu trichineloză. Sacrificarea porcului fără asomare poate fi considerată cruzime față de animale și atrage amenzi între 3.000 și 12.000 de lei, iar neefectuarea examenului trichineloscopic atrage  amenzi de 2.000 de lei.

Sancțiuni suplimentare pot fi aplicate dacă sacrificarea porcului are loc în condiții neigienice. Animalele menite pentru sacrificare/bucățile de carne de după sacrificare pot fi confiscate de polițiști.


Sursa Foto: Envato

Citește și: Reguli privind tăierea porcului de Crăciun. ANSVSA îi avertizează pe români cu privire la riscurile la care se supun